Σημειώσεις BIND

(λίγο σκόρπιες)

Κάποιος έφτασε εδώ πέρα ψάχνοντας για “σημειώσεις bind”*. Είχα γράψει παλιότερα ένα post με θέμα DNS resources και σκέφτηκα να το κάνω λίγο καλύτερο:

Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει κάποιος είναι να αγοράσει το βιβλίο των Albitz και Liu, δηλαδή το “DNS and BIND“. Υπάρχει και έκδοση για Windows. Αλλά ακόμα και εάν δεν θέλει να δώσει τα $35 που κοστίζει το PDF, υπάρχει τρόπος, λίγο πιο δύσκολος ίσως, αλλά γίνεται και έτσι. Θα προσπαθήσω να γράψω δώσω τα κείμενα με την ιστορική σειρά που τα συνάντησα:

[ BIND == Berkeley Internet Name Domain ]

Κοιτώντας στο παρελθόν του BIND, θα δει κανείς πως υπάρχουν τρία κύρια software branch: Η έκδοση 4, η έκδοση 8 και η έκδοση 9 (Ετοιμάζεται και τέταρτος κλάδος: BIND10). Τον καιρό εκείνο που υπήρχε μόνο η έκδοση 4 και πριν την έκδοση του βιβλίου του O’Reilly, το βασικό ανάγνωσμα ήταν το Bind Operator’s Guide, ευρύτερα γνωστό και ως BOG. Τα παλιά εκείνα χρόνια το BOG ήταν κομάτι του 4.4BSD documentation.

Δύο newsgroups:

Το DNS Resources Directory (DNSRD) του András Salamon.

Το paper του Steve BellovinUsing the Domain Name System for System Break-ins“. Αρχικά ήταν διαθέσιμο μόνο σε οσους είχαν τυπωμένα proceedings του USENIX. Τον παρακάλεσα και μου το έστειλε (Σημ. Αυτό το paper είναι η αιτία που έγινα μέλος του USENIX). Στο ίδιο συνέδριο υπήρχε και το “DNS and BIND security issues” του Paul Vixie.

Για όσους θυμούνται το COAST Archive, άλλα δύο paper: “Countering Abuse of Name-Based Authentication” και “Addressing Weaknesses in the Domain Name System Protocol“.

Το Ask Mr. DNS από την Acme Byte & Wire (που αγοράστηκε από τη Verisign). Τώρα, μετά από χρόνια σιγής, έχει γίνει το The Ask Mr. DNS Podcast. Μπορείτε πάντα να τον ρωτάτε στο mrdns@ask-mrdns.com.

Το survey από την Men & Mice. Δεν το βρίσκω τώρα, αλλά έχουν εξαιρετικό knowledgehub.

Μετά εμφανίστηκε η version 8. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν γιατί από τη version 4 πήγε στην 8, αυτό έχει να κάνει με μια απόφαση για την αρίθμηση όλου του software που συμπεριαλλαμβανόταν στο 4.4BSD. Για τον ίδιο λόγο και το sendmail όταν ο Eric Allman ξανάρχισε να ασχολείται μαζί του πήγε από τη version 5 στη version 8.

Το “Deploying DNS and Sendmail” [pdf] του Hal Pomeranz.

Η σελίδα DNS for Rocket Scientists του Ron Aitchison που συμπηρώνει άριστα το DNSRD.

Το αντίστοιχο του BOG για το BIND9, “BIND9 Administrator Reference Manual” [pdf για την έκδοση 9.6]

Τα RFCs:

Και τέλος το FAQ.

(Και δεν έχω γράψει τίποτε για DNSSEC ή IPv6)

Συμπέρασμα; Αγοράστε το βιβλίο (Εναλλακτικά: “Pro DNS and BIND“).


[*] – Για μια σύντομη ιστορία του BIND: History of BIND software development.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s