“Ο υπολογιστής μου είναι αργός”

Την επόμενη φορά που θα ακούσω αυτό το παράπονο, η απάντηση στο ερώτημα:

– Και με ποιες εφαρμογές κάνεις τη δουλειά σου;

Η απάντηση απαγορεύεται να είναι της μορφής:

– Για Word, email και Internet

Ο υπολογιστής είναι μια χαρά.

Υ.Γ. Απαραίτητη διευκρίνηση: Το ερέθισμα για αυτό το post είναι πραγματικό. Παρόλο που στα σχόλια αναφέρομαι στο χώρο της δουλειάς μου, το παράδειγμα είναι από άλλο χώρο. Όχι πως δεν έχει εμφανιστεί και στη δουλειά μου n-φορές φυσικά…

15 thoughts on ““Ο υπολογιστής μου είναι αργός”

 1. χεχεχε αυτού του είδους οι χρήστες δεν πρέπει να έχουν κανονικό υπολογιστή αλλά ένα thin client το οποίο θα έχει κάτι του στυλ fluxbox με custom menu

  * file manager
  * internet browsing
  * e-mail
  * word processor
  * spreadsheet
  * presentation
  * DVD
  * logout

  Το είχαμε για χρόνια έτσι σε μηχανήματα με άθλιο H/w στο πολυτεχνείο σε συγκεκριμένο lab και κανείς δεν παραπονιόταν. To OS ήταν φυσικά linux.

  Ορμώμενος λοιπόν από αυτό αναρωτιέμαι γιατί η m$ δεν βγάζει μια lite έκδοση των windows με bundled office και στοιχείωδεις media player και internet δυνατότητες τα οποία δεν θα επιτρέπουν την εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών και πείραγμα του registry με κόστος <100 ευρώ.

 2. Θυμάμαι στο στρατό μερικοί είχαν προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα και ζήταγαν format για να πάει πιο γρήγορα. Φυσικά είχαμε βρει και τη λύση: πέρναμε τον υπολογιστή για να του κάνουμε format και μετά από 2-3 μέρες τον επιστρέφαμε χωρίς να τον έχουμε ακουμπήσει. Ναι, τις περισσότερες φορές πήγαινε πιο γρήγορα.

 3. @Vaggelis:
  Νομίζω πως έχω απάντηση στο ζητούμενο μηχάνημα: A110L. Συνδυάζεται με τα υπάρχοντα ποντίκια, πληκτρολόγια και οθόνες. Δυστυχώς όμως οι διαδικασίες προμήθειας στο Δημόσιο είναι τέτοιες που ούτε ως ιδέα δεν τολμάω να το αναφέρω.

  Όσο για την ελαφριά έκδοση των Windows, δες το XPlite.

  @Kostas P.
  Εγώ θα χρησιμοποιούσα και οινόπνευμα με ένα πανί για να γυαλίσει πριν τον επιστρέψω.

 4. Απορία ασχέτου:

  Και γιατί απαγορεύεται; Υπάρχουν δηλαδή ανώτερες εφαρμογές, στις οποίες είναι αποδεκτό να θεωρούμε ότι πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα και άλλες, οι οποίες θεωρούνται υποδεέστερες; Αναφέρομαι, βέβαια, σε εφαρμογές με τς οποίες κάποιος κάνει την δουλειά του (πχ κειμενογράφος, πρόγραμμα μουσικής σημειογραφίας, πρόγραμμα μηχανικού σχεδιασμού κλπ) και όχι εφαρμογές αναφερόμενες στον ίδιον τον υπολογιστή.

  Εάν βλέπει ότι αργεί ο υπολογιστής προφανώς θα αργεί. Ενδιαφέρουσα η λύση με τον “απλό υπολογιστή”. Σχετικά με το φορμάρισμα πολλοί το θεωρούν πανάκεια δια πάσαν νόσον κλπ. Δεν γνωρίζω.

  Καλημέρα

 5. @Ντροπαλός:
  Απαγορεύεται γιατί είναι αίτημα ζήλειας και όχι πραγματική ανάγκη.

  “Εάν βλέπει ότι αργεί ο υπολογιστής προφανώς θα αργεί.”

  Κάθε άλλο. Απλά ο διπλανός έχει το καινούργιο και ωραίο μηχάνημα ενώ ο άλλος έχει αυτό με τα σουσάμια στο πληκτρολόγιο.

  Και φυσικά όταν έχεις ένα υπολογιστή που ήταν “γρήγορος” για τη δουλειά σου 2 χρόνια πριν και στον οποίο δεν αλλάζει τίποτε, συνεχίζει να είναι το ίδιο γρήγορος και σήμερα.

  Σκέψου λοιπόν τι σημαίνει σε χρήμα για ένα οργανισμό το να ικανοποιηθεί αυτή η ζήλεια.

  Και ναι υπάρχουν ανώτερες εφαρμογές που πρέπει να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα. Στον δικό μου σε 300+ desktops οι χρήστες που χρειάζονται συνεχώς τα “δυνατότερα” μηχανήματα είναι λιγοτεροι από 10.

  Πληροφοριακά, το δικό μηχάνημα στη δουλειά είναι το ίδιο από το 2003. Εάν εγώ μπορώ και γράφω κείμενα σε αυτό, μπορούν όλοι.

 6. Δηλαδή, εάν ο υπολογιστής μου είναι αργός και του άλλου πιο γρήγορος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει πιο καινούργιο μηχάνημα με καλύτερες προδιαγραφές, πιο “καθαρό” δίσκο κλπ;

  Ενδεχόμενη λύση: καθαρίζω τον υπολογιστή μου από σαβούρα του στυλ: άχρηστα ppt, που κυκλοφορούν σε αέναες λίστες e-mail κλπ. Κάνω “αναβάθμιση” στο μηχάνημά μου: μεγαλύτερη μνήμη, καλύτερη μνήμη κλπ ή ό,τι άλλο.

  Κάπως έτσι;

  Χρήσιμη η διευκρίνηση σε σχέση με την εργασία και τις ανάγκες ενός οργανισμού, καθώς νόμιζα ότι ήταν ιδιωτικά παράπονα.

  Συνεχίζω να μην εννοώ την έννοια της ανώτερης εφαρμογής. Η βασική εφαρμογή του καθενός είναι η προσωπική του ανώτερη. Μπορώ, όμως, να δεχθώ το επιχείρημα -μιας και έχεις συνδέσει το post με τον χώρο εργασίας σου-, ότι στον συγκεκριμένο χώρο έχουν προτεραιότητα άλλες εφαρμογες από πχ έναν κειμενογράφο. Ενδεχομένως αλλού, η σειρά να ήταν διαφορετική.

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

 7. @Ντροπαλός:
  “Συνεχίζω να μην εννοώ την έννοια της ανώτερης εφαρμογής. Η βασική εφαρμογή του καθενός είναι η προσωπική του ανώτερη.”

  Πράγματι. Όταν όμως κάποιος έχει περιορισμένο προϋπολογισμό, τότε αυτός που έχει ως ανάγκη να τρέχει μόνο το Word, ένα mail client και ένα web browser δεν χρειάζεται καινούργιο υπολογιστή, γιατί αυτός που έχει ήδη είναι περισσότερο από επαρκής για την δουλειά του.

  Ανώτερη εφαρμογή (με την ορολογία σου) είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανάπτυξη εφαρμογών, με επεξεργασία εικόνας και με video.

 8. Ανώτερη εφαρμογή (με την ορολογία σου) είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανάπτυξη εφαρμογών, με επεξεργασία εικόνας και με video.

  Όχι ακριβώς. Μπορεί κάποιος να θεωρεί ανώτερη κάποια εφαρμογή, που τού είναι απαραίτητη χωρίς να έχει ανάγκη επεξεργασία εικόνας ή βίντεο.

  Μπορεί, βέβαια, με τον όρο ανώτερη ή μη να δηλώνεις εφαρμογές αποστασιοποιημένος, οι οποίες όντως χρειάζονται ή μη αναβαθμισμένους υπολογιστές. Θέλω να πω το εξής, με αναφορά στην καθημερινή ζωή. Εάν ήμουν θεατρώνης θα θεωρούσα ύψιστη πολιτική αυτή του πολιτισμού και εκεί θα ήθελα να υπάρχει προτεραιότητα. Θα ήταν η προσωπική μου προτεραιότητα. Από την άλλη το Κράτος υποθέτω ότι ιεραρχεί σημαντικότερα π.χ την υγεία. ϊσως, λοιπόν, είναι και θέμα οπτικής και ορισμού του σημαίνοντος.

  Καλημέρα

 9. Για τον κάθε χρήστη ανώτερη είναι η εφαρμογή που αυτός θεωρεί ανώτερη. Για ένα σύνολο χρηστών που έχουν ανάγκες η ιεράρχηση γίνεται είτε από τον system administrator, είτε από τον manager του. Είναι ζήτημα τεχνικοοικονομικό και όχι προσωπικής αισθητικής.

 10. “Απλά ο διπλανός έχει το καινούργιο και ωραίο μηχάνημα ενώ ο άλλος έχει αυτό με τα σουσάμια στο πληκτρολόγιο.”

  A XA XA XA XA XA XA – σωστός!!! :D

 11. Τί εννοούμε λέγοντας «Internet browsing»; Αυτές οι διαβολοτζάβες είναι ικανές να γονατίσουν κάθε μηχάνημα!

  Άσχετο, αλλά επειδή είπαμε για browsing. Το Firefox από 3+ κάθε τόσο μού πάγωνε για καναδυό δευτερόλεπτα – γενικώς είχε τα χάλια του σε κάθε μηχάνημα και λειτουργικό όπου τό είχα δοκιμάσει, αλλά, βρήκα την εξής λύση:

  Tools | Options | Security
  — Tell me if the site I’m visiting is a suspected attack site : NO (clear box)
  — Tell me if the site I’m visiting is a suspected forgery : NO (clear box)
  Και διαγράφουμε τα urlclassifier3.* (θα ξαναδημιουργηθούν αν έχουμε ενεργές τις επιλογές security)
  (Εάν έχουμε το NoScript addon, είμαστε ασφαλείς ούτως ή άλλως.)
  Eίδα τεράστια διαφορά στην ταχύτητα.

 12. Είναι έτσι όμως τα πράγματα? Αν υποθέσουμε ότι ένας χρήστης πήρε το PC του με την εισαγωγή των Windows XP και του τότε Microsoft Office στην αγορά, μετά από τόσα χρόνια μόνο από τα Service Packs και τα updates θα έχει απώλειες στην απόδοση. Αν βάλουμε και την κακή χρήση από διάφορα προγράμματα που κατεβάζει ο χρήστης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άσχετα και άχρηστα entries στην Registry, συν το γεγονός ότι μεγαλώνουν μονίμως η απαίτησεις των updated προγραμμάτων σε μνήμη κάνουν κάπως πιο δύσκολο το έργο του εκάστοτε χρήστη. Εντωμεταξύ και εγώ θα ζήλευα τον συνεργάτη που δουλεύει σε Office 2008 με τα 1000 μπλιμπλικια να το παίζει ιστορία και εγώ να παλεύω με το Office 2003:-) Το παράδειγμα με το κείμενο δεν παίζει…εσύ μπορεί να γράφεις το κειμενό σου σε vi και τις παρουσιάσεις σε Latex, οπότε είτε με το PC του μπαρμπα-θωμά, είτε με το CRAY το ίδιο αποτέλεσμα θα βγάλεις:-P

 13. @LX:
  (Το δικό μου PC τρέχει Debian και FreeBSD)

  Νομίζω έχει απαντήσει ο Kostas P. σε αυτό: Είτε το κάνεις format / reinstall και έχεις ξανά ένα αξιοπρεπές σύστημα, είτε εάν δε χρειάζεται το επιστρέφεις άθικτο μετά από μία μέρα. Είναι ψυχολογικό το ζήτημα. Μπορεί να είναι τεχνικό, όπως παρατηρείς, αλλά αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο διαχειριστής άμεσα. Το point του post μου ήταν οι περιπτώσεις εκείνες που πραγματικά δεν χρήζουν ενέργειας.

  Και ναι, δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπίσει τη ενδοεταιρική ζήλεια κανείς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s