Home

locking

2008/08/19

Μια φορά και ένα καιρό ένας Μηχανικός έμενε σε μία πολυκατοικία. Αυτή είχε μια ξύλινη κύρια είσοδο που άνοιγε ανάποδα (προς τα “μέσα”) και με μία κλειδαριά στην οποία τα σημάδια παραβίασης (ή προσπάθειας παραβίασης) ήταν παραπάνω από φανερά:

Κάποιοι ένοικοι ανέπτυξαν την συνήθεια να κλειδώνουν αυτή την πόρτα, ειδικά τα πρωινά “γιατί τότε μπαίνουν μέσα”. Μάταια προσπάθησε να εξηγήσει ο φίλος μας πως αυτή η πόρτα χρειάζεται το πολύ 15 δευτερόλεπτα για να ανοίξει από ένα έμπειρο χέρι και πως το να είναι κλειδωμένη ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ανάποδα είναι τεράστιο πρόβλημα ειδικά σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. Σα να μίλαγε σε τοίχο. Καμία απάντηση. Ούτε καν αντίρρηση. Μόνο επανειλημμένα κλειδώματα. Ξαναδιάβασε το MIT Guide to Lock Picking (για να νιώσει λίγο καλύτερα) και εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Φαίνεται όμως πως ο ήρωάς μας είχε κάποιον ανώνυμο συμπαραστάτη, καθώς ένα βράδυ είδε κολλημένο στην πόρτα το ακόλουθο σημείωμα:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΔΩΝΕΤΕ Η ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

Και η πόρτα δεν ξανακλείδωσε ξανά.

Πολλά μαθήματα έχει αυτή η ιστορία…

Advertisements

7 Responses to “locking”

 1. null Says:

  τα γραπτά μένουν.


 2. Καλημέρα,
  “άνοιγε ανάποδα”, σύμφωνα με την λογική της συνήθειας (δηλαδή προς τα έξω, αντί προς τα μέσα) ή με την λογική λογική (δηλαδή προς τα μέσα, αντί προς τα έξω, που είναι πιο ασφαλές).
  Οι πολυκατοικίες δεν πρέπει να κλειδώνονται και νομίζω ότι υπάρχει οδηγία της πυροσβεστικής για αυτό, η οποία δεν νομίζω ότι επιτρέπεται να παρακαμφθεί από απόφαση κανονισμού πολυκατοικίας, που επιβάλλει κλειδωμένη είσοδο.

 3. adamo Says:

  Οι κύριες είσοδοι πρέπει να ανοίγουν “προς τα έξω” όταν βγαίνεις από το κτίριο. Πρέπει να την έλκεις για να μπεις και να τη σπρώξεις για να βγείς.


 4. Ναι, μία στο δισεκατομμύριο θα πιάσουμε φωτιά και θα τρέχουμε να γλυτώσουμε. Και μία στο δισεκατομμύριο της μιας στο δισεκατομμύριο, θα την πάθουμε επειδή η πόρτα θα ανοίξει σε πέντε δευτερόλεπτα και όχι σε ένα. Και επειδή μία στο τετράκις εκατομμύριο θα την πάθουμε, πρέπει εμένα να μου την σπάει η πόρτα κάθε μέρα, καθώς με τις αποσκευές στα χέρια θα πρέπει να παιδεύομαι να τραβώ την πόρτα προς τον δρόμο οπισθοχωρώντας, να βγάλω το κλειδί, να κάνω ελιγμό και να μπω μέσα κρατώντας την να μην ξανακλείσει (πάντα φορτωμένος με τις αποσκευές), αντί, να την σπρώξω απλά με το ίδιο μου το βάρος και να μπω εύκολα μέσα με την κίνησή μου. Πρέπει επίσης, εκτός από το να ανέχομαι να μου την σπάει η πόρτα κάθε μέρα, να διακινδυνεύσω μια στις χίλιες να την πάθω από κλέφτες, πρεζάκηδες, βιαστές, αλήτες, διαφημιστές, ενοχλητικούς, για να μην διακινδυνεύσω μια στο τετράκις εκατομμύριο να την πάθω από φωτιά. Άσε, δεν θα πάρω. (Και στην δική μου πολυκατοικία που είναι παλιά, προς τα μέσα ανοίγει η πόρτα. Έρχεσαι δηλαδή φορτωμένος τσάντες από τον Βερόπουλο, ξεκλειδώνεις, σπρώχνεις, και κρατώντας την με το πόδι μην κλείσει, βγάζεις το κλειδί.)

 5. adamo Says:

  Ενδιαφέροντες οι υπολογισμοί των πιθανοτήτων. Αν παρέθετες και την πηγή ή τη μεθοδολογία τους, θα ήταν καλύτερα. Πως ακριβώς ερμηνεύεται το “μία στο δισεκατομμύριο”; Σε ποια πιθανότητα ακριβώς αναφέρεσαι; Να πιάσει φωτιά σε σχέση με τι; Τι είναι οι υπόλοιπες (10^9)-1;

  Όταν είσαι σε πανικό η πόρτα δεν θα ανοίξει, ακριβώς επειδή ανοίγει ανάποδα και εσύ θα τη σπρώξεις, δεν θα την τραβήξεις (και σκέψου να έχεις και κόσμο στην πλάτη σου). Δεν θα ανοίξει γιατί δεν θα έχεις τα κλειδιά μαζί σου (θα έχεις φύγει τρέχοντας) και δεν θα ανοίξει γρήγορα ούτε εάν τα έχεις, ακριβώς γιατί θα βρίσκεσαι σε πανικό. Οποιοδήποτε εγχειρίδιο forensics και εάν ανοίξεις θα σε πείσει για το γεγονός αυτό (extreme case: σκέψου τη Θύρα 7 και ας ήταν γήπεδο και όχι πολυκατοικία).

  Οι κανονισμοί ασφαλείας υπάρχουν για κάποιο λόγο και συνήθως προκύπτουν μετά από ατυχήματα και πολλούς θανάτους.

  (Φαντάζομαι θεωρείς και τη ζώνη ασφαλείας άχρηστη και αχρείαστη και δε το συζητάω για το κράνος.)

 6. Thanos Says:

  Οι υπολογισμοί πέρα από ενδιαφέροντες είναι και λανθασμένοι. Στη συγεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με conditional probability, άρα χρειαζόμαστε bayes rule, όχι product rule. Και με βάση αυτό, η πιθανότητα να συμβεί μεγάλη καταστροφή λόγω πόρτας, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι υπάρχει φωτιά/άλλη επείγουσα κατάσταση είναι πολύ πολύ μεγάλη, όπως περιέγραψε ο Γιώργος παραπάνω.

  Για την ουσία του θέματος τώρα, η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι κλασσική ελληναράδικη (και φυσικά στα @@ μας τα στοιχεία).

 7. XLA Says:

  Καλησπέρα. 3 σχόλια.
  1) Σχετικά με την ορθογραφία του σημειώματος: Η πόρτα “κλειδώνεται”
  2) Σχετικά με την φορά ανοίγματος: Δέν ξέρω άν αποτελώ εξαίρεση, αλλά σε όσες πολυκατοικίες έχω ζήσει (> 40 ετών) και σχεδόν σε όσες θυμάμαι να έχω πάει, δέν έχω συναντήσει πόρτα η οποία να ανοίγει προς τα έξω.
  3) Σχετικά με το υπολογιστικό των πιθανοτήτων: Συμφωνώ με Thanos, adamo.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: