Οριστικό καταστατικό ίδρυσης του νέου Τμήματος ΤΠΕ στο ΤΕΕ (e-TEE)

“Αρκετά χρόνια μετά τις αρχικές συζητήσεις και την πολλαπλά εκπεφρασμένη ανάγκη σύστασης ενιαίου φορέα εκπροσώπησης επιστημόνων ΤΠΕ, εγκρίθηκε, στις 28 Μαρτίου 2007, το οριστικό καταστατικό ίδρυσης του νέου Τμήματος ΤΠΕ στο ΤΕΕ (e-TEE) από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ.”

(more)

Υ.Γ.1: ΤΠΕ = Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Υ.Γ.2: Ο σχολιασμός του post έχει πάρει μια ενδιαφέρουσα συνταξιοδοτική τροπή.
Υ.Γ.3: Το site του νέου τμήματος: http://www.e-tee.org.gr/

17 thoughts on “Οριστικό καταστατικό ίδρυσης του νέου Τμήματος ΤΠΕ στο ΤΕΕ (e-TEE)

 1. Για να δούμε, θα αποκτήσουμε και εμείς κάποια από τα δικαίωματα που χαίρονται οι υπόλοιποι μηχανικοί?

 2. Γιώργο υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα που πρέπει:

  α) να θεσμοθετηθούν
  β) να οριστεί ποιοι θα τα έχουν

  Αυτή είναι μια εκκρεμότητα που υπάρχει από πριν να μπω εγώ στη Σχολή (το 1990). Νομίζω πως περισσότερο καλό θα κάνει σε παιδιά που έχουν τελειώσει τμήματα CS (π.χ. di) παρά σε εμάς που κάποια προνόμια (φορολογικά κυρίως) τα έχουμε σαν Ηλεκτρολόγοι (ή Ηλεκτρονικοί εάν είναι κάποιος από το CEID).

  Έτσι κι αλλιώς το ποιος μπορεί να λέγεται Πληροφορικός σε αυτή τη χώρα (όχι προγραμματιστής) και ποιες ευθύνες μπορεί να αναλαμβάνει είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει.

  Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να τα καταφέρει.

 3. Συνάδελφε Γιώργο από το 1990…Μιας και θίγεις το φορολογικό θέμα…Κανείς δεν ασχολήθηκε/ασχολείται με
  τη θέσπιση ξεκάθαρων φορολογικών συντελεστών για τους μηχανικούς που ασχολούνται με έργα ΤΠΕ. Σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, επαφίεται στον πατριωτισμό του εφόρου αν τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα τα συμπεριλάβει στις ηλεκτρονικές μελέτες για να έχουν τον ίδιο συντελεστή…Τις περισσότερες φορές δηλώνουν “άγνοια”, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στους συντελεστές που ορίστηκαν σύμφωνα με το νόμο του 1994, και καταλήγουμε στο (έσοδα-έξοδα) χωρίς πολλά πολλά.

  …Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα…στην Ελλάδα…δεν φοβάμαι…δεν έχω να περιμένω κάτι σημαντικό από αυτή την κίνηση…

  …Θα γίνω απλά “κυνικός”…οποιαδήποτε κίνηση δεν επιλύει το παραπάνω φορολογικό πρόβλημα, δεν νομίζω ότι έχει να προσφέρει πολλά στους μηχανικούς (ΗΜΜΥ) του ΤΕΕ.

 4. Αγαπητέ συνάδελφε,

  το πρόβλημα θεωρώ ότι εκπορεύεται από την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης και καθολικά υποστηριζόμενης προσέγγισης από το σύνολο των επαγγελματιών ΤΠΕ στην Ελλάδα.

  Δυστυχώς τα πράγματα περιπλέκονται όταν στο παιχνίδι μπαίνουν και οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής και Επιστήμης Υπολογιστών των τμημάτων ΑΕΙ.

  Το αποτέλεσμα; Να μην έχει γίνει ουσιαστική κίνηση για τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του πληροφορικού και του μηχανικού Η/Υ. Αυτό φυσικά βολεύει τις λοιπές ειδικότητες που μπορούν να βάζουν υπογραφές για μελέτες έργων πληροφορικής χωρίς να έχουν σχετικό πτυχίο (βλέπε έργα ευρυζωνικότητας σε δήμους, προμήθειες δημοσίων φορέων σε υλικό και λογισμικό κτλ)

  Εστω ότι θεσμοθετούνται τα πάντα. Τί εμποδίζει την επικείμενη απαξίωση της επιστημονικής κατηγορίας των ΤΠΕ του ΤΕΕ; Ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ του Πολυτεχνείου Κρήτης τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει ΚΑΜΜΙΑ προκύρηξη έργου το οποίο να αντιστοιχεί στην επιστημονική ειδικότητα του Ηλεκτρονικού. Το παράδειγμα λοιπόν υπάρχει. Αν το ΤΕΕ θέλει να απαξιώσει κάτι, μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα και το έχει κάνει και στο παρελθόν.

  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο αγώνας για να βγει κάτι ουσιαστικό πρέπει να σταματήσει. Το ζήτημα είναι να οριοθετηθεί τί μπορεί να κάνει ένας απόφοιτος τμήματος ΤΠΕ.

  Για μένα το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στα επαγγελματικά δικαιώματα τμημάτων τα οποία ναι μεν είναι πολυτεχνικά αλλά είναι υποσύνολα των σχολών του ΕΜΠ (π.χ. Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου Κρήτης, των Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Π. Θεσσαλίας, Μηχανικών Ενεργειακής Διαχείρισης του Π. Δυτικής Μακεδονίας κτλ κτλ)

 5. …Επανερχόμενος…
  όταν δεν έχει ουσιαστικά επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ)…σας ζητώ συγγνώμη συνάδελφοι, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι το e-ΤΕΕ είναι πολυτέλεια…για να μην πω ότι έγινε για “ιδιοτελείς” σκοπούς”…

  Όταν πριν από το 2000 έλεγα σε νέους τότε συναδέλφους ότι οι μετά το ’93 θα πάρουν σχεδόν το 1/3 της σύνταξης σε σχέση με τους πριν το ’93…και σχεδόν με τις ίδιες εισφορές… (το 2007, αυτό σημαίνει συνολική σύνταξη-περιλαμβάνεται το “επικουρικό”- 550 ευρώ!!!! μετά από 35 έτη εισφορών ελεύθερου επαγγελματία, που για το έτος 2007 θα προσεγγίσουν το 1 εκ. παλιές δραχμές)…οι συνάδελφοι με “χλεύαζαν” τουλάχιστον, ή λέγαν δεν είναι δυνατόν να ισχύει αυτό…

  …και είδαμε κατά τη διάρκεια του 2006 να γίνεται πρώτο θέμα το ασφαλιστικό για όλες τις παρατάξεις του ΤΕΕ, και να υποστηρίζεται ότι πρέπει να μην υπάρχει τόσο μεγάλη διαφοροποίηση για το ύψος των συντάξεων για τους “νέους”…τότε εμφανίστηκε στα περισσότερα παραταξιακά έντυπα το εντυπωσιακό ποσό των 550 ευρώ περίπου σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα…

  Μετά τις εκλογές στο ΤΕΕ, στις διακοπές των Χριστουγέννων, ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ…συνοπτικά, οι “παλιοί” αύξησαν τις συντάξεις τους από 1/1/2007 σε 1900 ευρώ (πληρώνονται αναδρομικά πλέον)…για τους “νέους”, ψηφίζεται αύξηση μηνιαίων εισφορών από 75 ευρώ με προοπτική να πάει στα 120 ευρώ μηνιαίως σε μια 5ετία, και με ποσό σύνταξης αδιευκρίνιστο…ίσως φτάσει τα 1000-1100 ευρώ για έναν που γράφεται στο ΤΣΜΕΔΕ φέτος…για μας που είμαστε ήδη 11 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ, δεν “προβλέπεται” τέτοιο μεγάλο ποσό…θα οριστεί με νέα υπουργική απόφαση…κάποτε…

  …Παρένθεση…δείτε σήμερα σε ένθετο στην ΑΞΙΑ σε τι μετοχές έχει επενδύσει το ΤΣΜΕΔΕ…για τα ομόλογα, “δομημένα” ή μη δεν υπάρχει πληροφορία…

  …άρα για ότι συμβαίνει από δω και πέρα στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ είμαστε όλοι συνένοχοι…τα επαγγελματικά δικαιώματα έπονται…και θα έχουν λίγο σημασία στον ιδιωτικό τομέα που εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, με τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες να έχουν περάσει στα χέρια ξένων τα 2 επόμενα χρόνια…παρατηρείστε τα μετοχολόγια που δίνει το ΑΣΕ και θα καταλάβεται τι εννοώ…συγγνώμη αν σας κούρασα…

 6. @Lord:
  !!! Θυμήθηκα πως το blog σου μου το είχε πρωτοδείξει ο seb.

  Για τα φορολογικά μας ζητήματα μπορείς να δεις και ένα πρόσφατο thread στο ntua.discuss.

  @Lord, Vaggelis:
  Αγαπητοί συνάδελφοι χαίρομαι για την κουβέντα που άνοιξε (ανέλπιστα ομολογώ). Δυστυχώς δεν μπορώ εύκολα να σχολιάσω περισσότερα παρόλο το disclaimer γιατί το ΤΕΕ είναι εργοδότης μου.

  Συνεχίστε, θα ήθελα να διαβάσω απόψεις και για το “Το ζήτημα είναι να οριοθετηθεί τί μπορεί να κάνει ένας απόφοιτος τμήματος ΤΠΕ” (Vaggelis) και για την εκτίμηση ότι το “το e-ΤΕΕ είναι πολυτέλεια…για να μην πω ότι έγινε για “ιδιοτελείς” σκοπούς” (Lord).

 7. @Lord: Σχετικά με το ασφαλιστικό εν πολλοίς συμφωνώ μαζί σου. Από την άλλη πλευρά εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια δεν είχε γίνει τίποτε για αυτό το ζήτημα. Τα 550 ευρώ που λές, γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι η κύρια σύνταξη η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες παροχές θα ανέρχεται σε ένα τυπικό ποσό το οποίο θα κυμαίνεται κοντά στα 1900 με 2000 ευρώ (σε σημερινά χρήματα).

  Δεν λέω σε καμμία περίπτωση ότι αυτό είναι ικανοποιητικό ή πλήρως αποδεκτό. Είναι όμως μια αρχή, ένα κεκτημένο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για να έχουμε σε βάθος χρόνου ακόμα υψηλότερες αξιώσεις. Ηταν γνωστό σε όλους ότι η διεκδίκηση των 3000€ που ανέφεραν διάφορες παρατάξεις ήταν ανεδαφική και ενδεχομένως κοινωνικά προκλητική (δείτε τί έγινε με τους δικαστικούς).

  Αυτό που με τρομάζει δεν είναι η αύξηση των εισφορών αλλά κάποιο σενάριο συγχώνευσης του ΤΣΜΕΔΕ με το ΙΚΑ ή κάποιον νέο καθολικό ασφαλιστικό φορέα.

  Θέλω κλείνοντας για το ΤΣΜΕΔΕ να πω ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Και αυτό το είδα όταν έκανα τη μικρή μου κόρη πριν από 4 μήνες όπου μετά που φύγαμε από την κλινική, ότι έχει χρειαστεί έχει καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από το ταμείο, δείγμα ότι τουλάχιστον λειτουργεί και ανταποδίδει.

  Υ.Γ. Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ που έγιναν ΑΤΕΙ δεν σε ενοχλεί καθόλου; Ποιός ο λόγος να τρώει κάποιος 5 χρόνια στο πολυτεχνείο όταν σε 3 κάνει το ίδιο σύμφωνα με τα επικείμενα νομοσχέδια;

  @adamo:

  η σελίδα του ΤΕΕ δεν δουλεύει σωστά με Firefox

  Επιβάλλεται κατά τη γνώμη μου να γίνει η κίνηση για τις ΤΠΕ μέσω του ΤΕΕ και όχι μέσω κάποιου φορέα όπως η ΕΠΥ η οποία βάζει κάθε καρυδιάς καρύδι (από πρακτικούς έως ιχθυολόγους γνώστες πληροφορικής) στους κόλπους της. Είναι θέμα κύρους, αλλά κυρίως πολιτικών διασυνδέσεων (οι οποίες είναι αναπόφευκτο ότι θα χρειαστούν).

 8. @Vaggelis:
  αλλά κάποιο σενάριο συγχώνευσης του ΤΣΜΕΔΕ με το ΙΚΑ ή κάποιον νέο καθολικό ασφαλιστικό φορέα.

  Αυτό δεν είναι τόσο προφανές καθώς το ΤΣΜΕΔΕ είναι και ταμείο εγγυοδοσίας (εκδίδει εγγυητικές επιστολές).

  η σελίδα του ΤΕΕ δεν δουλεύει σωστά με Firefox

  Not really: Edit -> Preferences -> Advanced -> Languages -> Choose -> Add -> Greek -> Move Up (δύο φορές)

  (Αυτά από Firefox σε Debian Etch). Ναι είναι bypass και όχι η λύση, αλλά μέχρι στιγμής είναι ότι καλύτερο έχουμε (και όχι δε θα μπω στη συζήτηση γιατί το portal μας δεν είναι OSS based στα πλαίσια αυτού του thread :) Έχουμε valid λόγους να το έχουμε έτσι).

 9. Συνάδελφοι, μια επισήμανση…στον Vaggeli…
  Τα 550 είναι τελική τιμή μέχρι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο…Δηλαδή, συμπεριελάμβανε κύρια και “επικουρική” σύνταξη…Αυτό ίσχυε μέχρι τότε για ελεύθερους επαγγελματίες μετά το ’93…Υπάρχει και ένα εφάπαξ 18.000 ευρώ…Επισημαίνω πάλι ότι οι εισφορές με τους παλιούς ήταν σχεδόν οι ίδιες…και έπερναν αυτοί 1400+ ευρώ σύνταξη (αυνολικά, κύρια + ΕΛΠΠ)λ..Τώρα μλε το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου πήραν οι παλιοί τα 1900+…Δεν υπάρχει πουθενά για τους νέους πρόβλεψη για τέτοιο ποσό…αλλά αυτό που λέω, 1000-1100 ευρώ συνολικά και με κύρια και ειδική προσαύξηση κ.λ.π. Διαβάστε τα νομοσχέδια προσεχτικά…και το πριν το Δεκέμβριο του 2006…

  και πως υπολογίζεται η σύνταξη έως τώρα;

  http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/SYXNES_ERWTHSEIS_P/TAB36031/%D0%D9%D3%20%D5%D0%CF%CB%CF%C3%C9%C6%C5%D4%C1%C9%20%D4%CF%20%D0%CF%D3%CF%20%D4%C7%D3%20%D3%D5%CD%D4%C1%CE%C7%D3%20%D4%D9%CD%20%C1%D3%D6%C1%CB%C9%D3%CC%C5%CD%D9%CD%20%C1%D0%CF%201.HTM

  στα ασφαλιστικά θέματα κοιτάξτε -> συχνές ερωτήσεις -> Πώς υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης των ασφαλισμένων από 1-1-1993 και εφεξής στο ΤΣΜΕΔΕ;

  …να μην κάνω ανάλυση…

  οι μετά το ’93 δεν είχαμε ΕΛΠΠ, και λόγω νόμου Σιούφα το επικουρικό μας έπρεπε να είναι max 20% της κύριας σύνταξης…με το νομοσχέδιο ιδρύεται “ΕΛΠΠ” για μας, αλλά μπαίνεις με την μεγάλη αύξηση εισφορών και όχι για να πάρεις 1900+ που παίρνουν οι “παλιοί”…αυτό δεν μπορεί να παίξει σε καμιά περίπτωση…βρέστε μου το εδάφιο του νόμου που το λέει αυτό και το συζητάμε…και είναι αυτό λογικό γιατί όταν πήγαινα πέρισι στις συνεδριάσεις του κινήματος για το ΤΣΜΕΔΕ,μόνο 2 “νέοι”
  είμασταν, και οι περισσότεροι άλλοι συνταξιούχοι…Αυτοί πέτυχαν το σκοπό τους…Οι υπόλοιποι πιστεύουμε ό’τι μας λένε οι παρατάξεις, χωρίς να διαβάζουμε τα νομικά κείμενα, που λένε άλλα… για περισσότερα πάνω σε αυτά τα θέματα από Τετάρτη, και αν θέλετε κανονίζουμε συνάντηση και face to face…

 10. …Για να τελειώνουμε με το θέμα του ΤΣΜΕΔΕ, σας δίνω documents γι’αυτά που λέω παραπάνω…Εκτός αν δεν εμπιστεύεστε το δελτίο ΤΕΕ και τα επίσημα αφιερώματά του για το ΤΣΜΕΔΕ…Επι τη ευκαιρία, πόσοι “νέοι” διαβάζουν το δελτίο του ΤΕΕ, και πόσοι το πετάνε στα σκουπίδια αμέσως με το που το πάρουν στα χέρια τους;

  …Ενδεικτικά από το αρχείο μου από τα δελτία του ΤΕΕ έχουμε και λέμε:

  α) Δελτίο ΤΕΕ # 2431 (12/3/07, σελ. 20-21). Εδώ αναφέρεται ποσό συνολικής σύνταξης 1900+, αλλά αφορά τους “παλιούς” και όχι φυσικά τους νέους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Αν αναφέρεσαι σε αυτό Βαγγέλη…

  “Τα 550 ευρώ που λές, γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι η κύρια σύνταξη η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες παροχές θα ανέρχεται σε ένα τυπικό ποσό το οποίο θα κυμαίνεται κοντά στα 1900 με 2000 ευρώ (σε σημερινά χρήματα).” Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα Βαγγέλη, και όφειλες να το ξέρεις, όπως και όλοι οι “νέοι”.

  β) Δελτίο ΤΕΕ # 2411 (16/10/06, σελ. 10-11). Εδώ αναφέρει ότι με το νόμο (2084/92) καταργείται ο ΕΛΠΠ για τους ασφαλιζόμενους μετά το ’93 και η βασική σύνταξη είναι με σημερινά χρήματα 444 ευρώ +20% η επικουρική σύνταξη σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο…Εφαρμόζεται ουσιαστικά αυτό που λέγεται στα διεθνή “χρηματο-οικονομικά ασφαλιστικά”, pay as you go…

  γ) Δελτίο ΤΕΕ # 2386 (3/4/06, σελ 12-13). Για τους μετά το ’93 ασφαλισμένους. ΕΙΣΦΟΡΕΣ: 610,16Χ20%=122 ευρώ. ΠΑΡΟΧΕΣ: 610,16Χ70%= 427,1 ευρώ. 610,16: Α’ ασφαλιστική κλάση, έτος βάσης 2005. Επικουρική το 20% της βασικής κατά τα γνωστά.

  δ) Δελτίο ΤΕΕ # 2336 (21/3/05, σελ. 25-26 – Οι παροχές του ΤΣΜΕΔΕ). Η κύρια σύνταξη για μετά το ’93 ασφαλισμένους υπολογίζεται από τον τύπο:

  Σ = Β x 1,5 x ε x Χ, όπου Β η ασφαλιστική κλάση τον προηγούμενο χρόνο, ε ο συντελεστής αναπλήρωσης (=0,02) και Χ τα χρόνια ασφάλισης. Η επικουρική είναι το 20% της κύριας.

  Φέτος, η Α κλάση είναι 634,56 ευρώ. Αντικαθιστώντας στον τύπο, υπολογίζουμε βασική σύνταξη αν κάποιος νέος έβγαινε σε αυτήν στο 2008…Απλά πράγματα…

  Για αυτό το θέμα (αλλά και για τα φορολογικά), το τελευταίο μέιλ που έστειλα σε όλες τις μεγάλες παρατάξεις του ΤΕΕ ήταν 6/4/2005 και περίμενα σχολιασμό και απαντήσεις. (Το έστειλα και σε αυτή που πρωτοστατεί για το e-ΤΕΕ). Φυσικά δεν απάντησε κανείς, με θεωρήσαν προφανώς γραφικό. Με θυμηθήκαν κάποιοι στις εκλογές του ΤΕΕ, που ήταν πρώτο θέμα τότε.και χαλαράαα…

  Λοιπόν, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε δεν αλλάζει σε ΤΙΠΟΤΑ για τους “νέους” τον υπολογισμό βασικής και επικουρικής σύνταξης. Προσθέτει ένα νέο κλάδο, της “ειδικής προσαύξησης” που υπολογίζει σύμφωνα με ένα τύπο το ποσό που θα πάρεις ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης…εκεί προκύπτει η αύξηση των μηνιαίων εισφορών από 75 ευρώ κατ’αρχήν με προοπτική στα 120 ευρώ το μήνα σε μια 5ετία από τώρα, ανάλογα με τι θα βγάλει η αναλογιστική μελέτη…Δεν έχει λυθεί ακόμα πόση θα είναι η αύξηση αυτή, ούτε έχει ειπωθεί/διευκρινιστεί στον νόμο τι θα γίνει τελικά με μας που 11 χρόνια δεν πληρώσαμε για αυτό το νέο κλάδο. Αν πάει σύμφωνα με τον τύπο εμείς δεν θα πάρουμε ούτε 1000 ευρώ συνολικά (βασική + επικουρική + ειδική προσαύξηση). Θα έβγαζε μια πρώτη απόφαση ο Τσιτουρίδης τον Απρίλιο, όπως είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο, αλλά δεν τον βλέπω να ανακοινώνει αύξηση εισφορών μετά την ιστορία με τα ομόλογα. Ήδη πήρε πίσω την αύξηση εισφορών που ανακοίνωσε για ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κ.λ.π. πρόσφατα. Και αφήνει να ισχύει ακόμα το παλιό σύστημα ουσιαστικά στο ΤΣΜΕΔΕ, όσο δεν διευκρινίζει.

  Επίσης δεν διευκρινίζει ξεκάθαρα ο νόμος την αυτόματη αναπροσαρμογή της σύνταξης σύμφωνα με τον πληθωρισμό (πράγμα που ισχύει στον 2084/92, και σίγουρα ισχύει στην αύξηση των εισφορών μας κάθε χρόνο). Πολύ πονηρό σημείο και αυτό.

  Επομένως οι διακηρύξεις από τα πράσινα, μπλε, κόκκινα κ.λ.π. συνδικαλιστικά λαμόγια για αλληλεγγύη των γενεών δεν ισχύει τώρα. Τσεπώσαν τα 1900+ και διεκδικούνε και άλλα σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ… Και για τους “νέους”… “Άφησε τους ηλίθιους να αγωνιστούνε για πάρτυ τους”, αν αγωνιστούνε, για την αξιοπρέπειά τους βασικά… όταν έρθει ο καιρός να βγούνε οι πρώτοι “νέοι”. Και αν έχει μείνει τίποτα να πάρουν. “Γιατί οι περισσότεροι είναι “ζώα” και δεν ξέραν μέχρι πριν από λίγο καιρό το 90% από αυτούς, τι σύνταξη θα πάρουν σύμφωνα με τον 2084/92″…έτσι λένε οι περισσότεροι συνδικαλιστές στο ΤΕΕ, και όποιος θέλει το πιστεύει…

  Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το τι έχει ψηφιστεί το
  Δεκέμβριο, είναι να πληρώσουμε 50%+ περισσότερες εισφορές για να πάρουμε την μισή σύνταξη των “παλιών”. Ελπίζω να ξεκαθαρίσει το τοπίο γρήγορα και να επανέλθουμε με συγκεκριμένα δεδομένα πλέον, αν και δεν το βλέπω με αυτά που έγιναν με τα ομόλογα…Σκεφτείτε ότι πέρασαν 15 περίπου χρόνια για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (για τους “παλιούς” κυρίως, που είναι δεδομένο πλέον) από τον 2084/92…

  Συγγνώμη που σας κούρασα, αλλά πίστευα ότι είχε λυθεί στους περισσότερους το θέμα υπολογισμού των παροχών του ΤΣΜΕΔΕ στις συντάξεις μετά τον ντόρο που έγινε στις προηγούμενες εκλογές.

  Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του πλέον και για αυτόν, και για τα παιδιά του, κυρίως.

 11. @Lord:
  κανείς δεν είπε τίποτε διαφορετικό από αυτά που λες, ούτε τα αμφισβήτησε.

  Το Ε.Δ. δεν το πετάω (αν και μου είναι εν γένει άχρηστο λόγω ειδικότητας – αν και το OnLine είναι ακόμα πιο άχρηστο) ούτε εγώ αλλά και ούτε πολλοί από τους συνάδελφους μου.

  Είμαι λίγο πριν τα 30 μου. Θεωρώ ότι είσαι κάτω από 40, δηλαδή θες κάπου 25 χρόνια minimum για να πάρεις σύνταξη. Πιστεύεις ότι θα ισχύει το παρόν καθεστώς για τις συντάξεις; Πιστεύεις ότι τα πράγματα θα έιναι ίδια για σήμερα;

  Χωρίς να θέλω να γίνω κυνικός, με τις συντάξεις που θα έχουν πάει στα 70, το πιο πιθανό είναι να μην πάρω ποτέ μου σύνταξη… Αλλοίμονό μου (εμένα αλλά και των υπόλοιπων συναδέλφων που είναι μετά το 93 ~ max περίπου 38-41 ετών) να κάνουν τέτοιο χαμό. Το παιχνίδι παίχτηκε στους πριν το ’93…. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και μετά από 20 χρόνια για τους προ 2007….

 12. @Vaggelis:
  είπες σε παραπάνω post ότι “Τα 550 ευρώ που λές, γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι η κύρια σύνταξη η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες παροχές θα ανέρχεται σε ένα τυπικό ποσό το οποίο θα κυμαίνεται κοντά στα 1900 με 2000 ευρώ (σε σημερινά χρήματα).” κ.λ.π. Άρα για μας μετά το ’93 έχεις πει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ισχύει.Αλλιώς δεν θα έψαχνα το αρχείο μου με τα Δελτία του ΤΕΕ και να γράψω τόσα πολλά που έγραψα για να τεκμηριώσω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά…από ότι πιστεύεται…

  …Πάντως από τους συναδέλφους που ξέρω, οι περισσότεροι μετά από 2 λεπτά ξεφύλλισμα το ρίχνουν στα σκουπίδια…Δεν αναρωτιέσαι όμως γιατί το Ε.Δ και το Online δεν είναι και τόσο “χρήσιμα” για τους “νέους” μηχανικούς στην ύλη που περιέχουν;

  …Τώρα με τη λογική ότι θα αλλάξουν τα πράγματα σε 25-30 χρόνια, και ότι δεν θα πάρουμε σύνταξη, (πολύ πιθανό με τη στάση ζωής των “νέων”), να κάτσω να επιδοτώ με τις εισφορές μου τις συντάξεις των “παλιών” και τα φαγοπότια των συνδικαλιστών και τίποτα άλλο, χλωμό το βλέπω. I’ll do it my way…

  …Θα άλλαζες, κατ’αρχήν, στάση αν ήσουν παρών σε συζήτηση/φαγητό με “παλιούς” συνδικαλιστές ή “στελέχη” ΟΤΕ και λοιπών οργανισμών και να σου λένε μέσα σε χάχανα, εμάς δεν μας κουνάει καμιά κυβέρνηση, είμαστε καθεστώς και όλο κάτι θα τρώμε, και θάχουμε και αξιοπρεπή σύνταξη. Εσάς με τα μυαλά που κουβαλάτε να δω πως θα ζήσετε την οικογένεια και τα παιδιά σας.Με δάνεια και 1000 ευρώ μισθούς; (Ήταν και πολύ φρέσκοι “νέοι” σε κείνο το τραπέζι)…

  …Επειδή, λοιπόν, τη στιγμή που δεν υπάρχει “αλληλεγγύη των γενεών” σε αυτό το θέμα και σε άλλα, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για “πόλεμο”…Από μέρος μου, έχει ήδη ξεκινήσει…

  Θα ήθελα όποιος έχει το πλήρες καταστατικό του e-TEE να το αναρτήσει, για να γίνουν σχόλια επί πραγματικού, και να δούμε τι “νομικά παράθυρα” εισάγει…

  @adamo, vaggelis: aν θέλετε στείλτε μου μέιλ στη διεύθυνση που έχω στο blog μου για να επικοινωνήσουμε πιο “άνετα”…

 13. @Lord:
  Δεν αναρωτιέσαι όμως γιατί το Ε.Δ και το Online δεν είναι και τόσο “χρήσιμα” για τους “νέους” μηχανικούς στην ύλη που περιέχουν;

  Είναι εντελώς άδικο να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Ε.Δ. και στο OnLine. Από την άλλη το Ε.Δ. είναι πολύ χρήσιμο σε όλους τους “τσιμεντάδες”.

  Θα ήθελα όποιος έχει το πλήρες καταστατικό του e-TEE να το αναρτήσει, για να γίνουν σχόλια επί πραγματικού, και να δούμε τι “νομικά παράθυρα” εισάγει…

  Έχω ζητήσει να σχολιάσουν εδώ. Να είσαι σίγουρος πως μόλις βρω το καταστατικό θα το δημοσιεύσω.

  aν θέλετε στείλτε μου μέιλ

  Παρατηρώ από τα στατιστικά του post πως τα σχόλιά σου έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά από φοιτητές ΗΜΜΥ/ΕΜΠ. Έχεις πολλά προσφέρεις σε πολύ κόσμο, οπότε προτιμάω η συζήτηση να παραμείνει εδώ ή να συνεχιστεί στο blog σου.

 14. @adamo Κοιτάζοντας το άρθρο του συναδέλφου Γ. Βέργαδου για τα φορολογικά στο ONLINE, προκύπτει το θέμα που είπα παραπάνω…Επαφίεται στον πατριωτισμό του εφόρου αν θα δεχθεί τους συντελεστές, πράγμα δύσκολο…

  Βέβαια είναι πιο “μαχητό”, όπως λέγεται στην ορολογία της εφορίας, το θέμα για μεταπτυχιακούς π.χ του ΗΜΜΥ/ΕΜΠ που είναι σε ερευνητικά έργα των εργαστηρίων τους λόγω του 2% παρακράτησης επί της αμοιβής από το ΤΣΜΕΔΕ…

  ..Παρένθεση εδώ…Δεν θα έλεγα ότι ήταν πολύ “wise” να γίνει ερώτηση επί του θέματος στο Υπ. Οικονομικών…Το ίδιο έγινε με το θέμα της παραπάνω παρακράτησης επί της αμοιβής από το ΤΣΜΕΔΕ, αν εκπίπτει τελείως από το εισόδημα όπως οι εισφορές…και το αποτέλεσμα ήταν να θεωρηθεί απλά έξοδο, πράγμα που δεν σήμαινε κάτι στην εφαρμογή των συντελεστών…άμα το ζορίσουμε πολύ, το πιο πιθανό είναι να βγει εγκύκλιος και να λέει (έσοδα-έξοδα) για τα έργα πληροφορικής…

  …να σημειώσω την μη απάντηση της ανεξάρτητης επιτροπής των φορολογικών θεμάτων του ΤΕΕ…περισσότερο, γιατί οι “νέοι” ΗΜΜΥ είναι απλά άτομα για είσπραξη εισφορών…αν φύγει και αυτό το φορολογικό “προνόμιο” από τους μηχανικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος μετά κάποιος να εγγράφεται στο ΤΕΕ…ήδη κάμποσοι “νέοι” που μπορούν να πιάσουν εργασία σε ιδιωτικές εταιρίες γράφονται απ’ευθείας στο ΙΚΑ. (δεν δίνουν εξετάσεις για την άδεια μηχανικού, αφού ουσιαστικά γι’αυτούς δεν τους “λέει”/προσφέρει τίποτα η ιδιότητα στον χώρο εργασίας τους…αυτά τα λίγα, να μην ανοίξω και άλλες πληγές…

  adamo, αν έχεις χρόνο, στείλε μέιλ…είχαμε τη συζήτησή σου χτες με κάποιον κοινό γνωστό που βρίσκεται τώρα Τρίπολη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s