1986/10/26

Στις 1986/10/26 ο Χαράλαμπος Μπλιώνας έπεφτε νεκρός από φωτοβολίδα στο Αλκαζάρ. 20+ χρόνια μετά ο Αθλητάμπουρας έγραψε ένα κείμενο με αφορμή ένα κατάπτυστο πανώ. Σήμερα δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο. Διαβάστε το. ΟΚ; Συνεχίζω:

Τότε θυμάμαι έβλεπα στην τηλεόραση τον Γιάτσεκ Γκμοχ να φωνάζει:

“Άνθρωπο πέθανε! Το καταλαβαίνετε; Άνθρωπο πέθανε!”

Αμ δε το κατάλαβε κανείς Γιάτσεκ. Γι’αυτό και μετρήσαμε και μετράμε και θα μετράμε νεκρούς χωρίς λόγο.

[ Update: Δες και το “Συνομιλώντας με έναν κάφρο” του γκαβού και του κοντού και το “Ως πότε βρε κάφροι;” του coby. ]

Επί 21 χρόνια Κράτος και Κοινωνία είμαστε απλά ανίκανοι. Εξαντλούμε την αστυνομική μας βία σε φοιτητές που αγωνίζονται για το μέλλον τους (αν συμφωνεί κανείς ή όχι με το δίκαιο του αγώνα τους δεν έχει καμία σημασία). Και μου γεννιούνται απορίες:

“Υποχρεώσεις αθλητικών φορέων – Μέτρα αστυνόμευσης αθλητικών εκδηλώσεων (Ν.3057/2002 Άρθρο 41Δ) “Αποζημίωση αστυνομικών για λήψη μέτρων σε αθλητικούς χώρους (Ν.2800/2000 Αρ. 33)
1. Η αρμοδιότητα για την τήρηση της τάξης κατά τις αθλητικές συναντήσεις εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία ή στο Λιμενικό Σώμα, εφόσον η αθλητική συνάντηση διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας του. Οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών εκδηλώσεων, τα εκάστοτε διαγωνιζόμενα αθλητικά σωματεία, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε., οι σύνδεσμοι φιλάθλων και γενικά οι αθλητικοί φορείς υποχρεούνται να συνεργάζονται με την αρμόδια Αστυνομική Αρχή και να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις και αποφάσεις της, ιδίως για θέματα που αποβλέπουν στην εξασφάλιση ομαλής τέλεσης μιας αθλητικής συνάντησης, στη μετακίνηση, προσέλευση και αποχώρηση των φιλάθλων, στον τρόπο διάθεσης και κατανομής των εισιτηρίων στους διαγωνιζομένους, στον καθορισμό των θέσεων των οπαδών τους στις κερκίδες και των μεταξύ τους κενών τμημάτων και γενικά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στην περιοχή της δικαιοδοσίας της το κατά την κρίση της αναγκαίο προσωπικό για την τήρηση της τάξης σε αθλητικές συναντήσεις, στο οποίο και καταβάλλεται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 2800/2000 (ΦΕΚ 41 Α΄) αποζημίωση. 1. Από τα έσοδα των Αθλητικών Σωματείων, των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Α.Ε.), που προέρχονται από τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, για τη μετάδοση των αγώνων που αναφέρονται στο εδάφιο α’ της παρ.5 του άρθρου 41 του ν.2725/1999 και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, καθώς και από τα αντίστοιχα έσοδα των Αθλητικών Οργανισμών που διοργανώνουν Διεθνείς, Ευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες, ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) αποδίδεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και καταβάλλεται ως αποζημίωση στο αστυνομικό προσωπικό για την πρόσθετη απασχόληση, του προς λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας στους προαναφερόμενους αγώνες.”

Πληρώνεστε (πρόσθετα) για μια υπηρεσία που δεν παρέχετε* ή θεωρείτε επιτυχία σας το ότι πέθανε μόνο ένας άνθρωπος;

(In-Reply-To:)


[*] – Εσείς οι επιτελικοί, όχι τα όργανα που διατάχθηκαν να δράσουν κατόπιν εορτής

19 thoughts on “1986/10/26

 1. Τα ρεμάλια που πιάσανε ήταν μεταξύ των άλλων ανιψιός βουλευτή, χαραμοφάης με μάνα αστυνομικό και 2 τύποι υπάλληλοι ΠΑΕ…
  Πάντως τους δολοφόνους δεν τους πιάσανε ακόμη…

 2. είδα το Link σου στον παράφωνο. δυστυχώς η αστυνόμευση είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. η ρίζα βρίσκεται στα άδεια κεφάλια μερικών.
  γι’ αυτό οι γονείς μου δεν με άφησαν ποτέ να πάω γήπεδο όταν έπαιζε ντέρμπυ, γι’ αυτό ο κόσμος απομακρύνεται από τον αθλητισμό, γιατί υπάρχει ο φόβος των ανεγκέφαλων. το θέμα είναι ότι αν δεν γίνει επί της ουσίας κάτι θα θρηνήσουμε πολλά θύματα ακόμη…

  υ.γ. κατ’ αντιστοιχία του πανώ που αναφέρεσαι, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν υπάρχει σεβασμός ούτε στο θάνατο. και για τα θύματα της θύρας 7 τόσα χρόνια ακούω τους χειρότερους εξυβρισμούς και φρίττω, ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζω!

 3. @Natalia:
  Εγώ πάλι προσπαθώ να μην επιτρέπω να μου αλλάξουν τις συνήθειες. Και παρόλο που έχω περάσει “ξυστά” από επεισόδια, συνεχίζω να πηγαίνω. Γιατί αν σταματήσουμε να πηγαίνουμε, τα επεισόδια θα είναι περισσότερα.

  Καταπιάστηκα με το ζήτημα της αστυνόμευσης για ένα και μόνο λόγο: Επειδή μέρος των εσόδων από το εισητήριο που πληρώνουμε πηγαίνει στην Αστυνομία και δίνεται σαν επίδομα για την προστασία μας. Και γιατί έτσι καταπέφτει ο λαϊκίστικος μύθος:

  “Δε γίνεται να πληρώνει ο Ελληνικός λαός την Αστυνομία για να μη σπάνε οι χουλιγκάνοι τα κεφάλια τους στα γήπεδα.”.

  Η αλήθεια είναι πως την Αστυνομία δεν την πληρώνει ο Ελληνικός Λαός γενικώς, αλλά την πληρώνουν οι θεατές για να προστατεύονται κατά την προσέλευση, παρακολούθηση και αποχώρηση από το γήπεδο.

  Και ρωτάω: Τα δουλέψανε τα λεφτά τους; Δεν ρωτάω για το μισθό, για το επίδομα που τους δίνεται για τη συγκεκριμένη επιπρόσθετη δραστηριότητα. Διαφορετικά να επιστραφεί το 10% που παρακρατείται πίσω στα σωματεία.

 4. Άμα το λέει ο νόμος φίλε Γιώργο έτσι πρέπει να γίνεται και κακώς δεν γίνεται. Αλλά ας μου εξηγήσει κάποιος με ποια λογική λέει ο νόμος ότι η αστυνομία πρέπει να φυλάει την εκδήλωση μιας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρίας; (η οποία μάλιστα φροντίζει ώστε οι ταραξίες να είναι παρόντες, δίνοντάς τους εισιτήρια).

 5. @chstath:
  Αλλά ας μου εξηγήσει κάποιος με ποια λογική λέει ο νόμος ότι η αστυνομία πρέπει να φυλάει την εκδήλωση μιας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρίας;

  Όπως μπορείς να καταλάβεις η αστυνομία πουλάει το μονοπώλειό της στις συγκεκριμένες εταιρίες (και σωματεία) γι’αυτό και αμοίβεται επιπρόσθετα για αυτό.

  Μέσω της παρακράτησης του 10% τα σωματεία αγοράζουν υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται, ανεξάρτητα από τις δικές τους ευθύνες.

 6. Για να βρούνε τους δολοφόνους πρέπει κάποιοι να “ρουφιανέψουνε”. Λογικά όλοι μέσα στους συλλόγους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια γίνονται από κάποιους εντελώς άγνωστους στους συλλόγους. Όσο λοιπόν καλά κρατεί ο κώδικας τιμής στους “φιλάθλους” δεν θα βρεθεί ποτέ κανένας ένοχος.

 7. Νομίζω ότι όσο αφορά το θέμα Βία & Αθλητισμός η αστυνομία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Μου ακούγεται σαν να κάηκε ένα δάσος και αντί να ψάξουμε τον εμπρηστή κατηγορούμε αμέσως την πυροσβεστική που καθυστέρησε να έρθει.
  Κύριοι αυτουργοί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ που ταϊζουν και συντηρούν τους τραμπούκους και ηθικοί αυτουργοί ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών που χαϊδεύουν/γλύφουν τους ιδιοκτήτες και τις ομάδες προκειμένου να εισπράξουν ψήφους φοβούμενοι ταυτόχρονα να επιβάλλουν κυρώσεις λόγω του γαμ%^%^%ου πολιτικού κόστους. Ακολουθούν βέβαια και οι υπόλοιπες χιλιάδες στόκων φιλάθλων/ψηφοφόρων/προβάτων που ναι μεν τώρα είναι συγκλονισμένοι με το θάνατο αλλά αν πέσει καμμιά χοντρή τιμωρία λόγω επεισοδίων (π.χ μηδενισμός) θα κλείνουν την εθνική οδό καίγοντας σκουπιδοτενεκέδες…

 8. @Μπούλης:
  Νομίζω ότι όσο αφορά το θέμα Βία & Αθλητισμός η αστυνομία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

  Είναι. Γιατί ακόμα και όταν κάνει συλλήψεις, κάποιος πάει και τους βγάζει λάδι. Εγώ ασχολούμαι με αυτή, γιατί άρχισε πάλι ο μύθος του “ποιος πληρώνει την Αστυνομία”.

  ηθικοί αυτουργοί ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών που χαϊδεύουν/γλύφουν τους ιδιοκτήτες και τις ομάδες

  40 χρόνια.

 9. adamo έγραψες: “Και ρωτάω: Τα δουλέψανε τα λεφτά τους;”

  εγώ νομίζω ότι όχι. Αλλά θα ήθελα να μπορώ να έχω άποψη για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Άσχετο με το θέμα μας, αλλά εγώ θα το ήθελα.

  τώρα, για το συγκεκριμένο περιστατικό, οι τύποι συναντήθηκαν έξω από το γήπεδο. Αυτό το “εντός και εκτός γηπέδου” δε με καλύπτει. Και το σπίτι μου είναι εκτός γηπέδου. Αν μπουν εδώ μέσα χουλιγκάνοι και μαχαιρωθούνε φταίνε οι ΠΑΕ;

  Το περιστατικό πρέπει να το δούμε καθαρά σαν ανικανότητα / δειλία / σκοπιμότητα της ΕΛ.ΑΣ. Θα μπορούσαν να μην είναι χουλιγκάνοι αλλά κάποιοι άλλοι οργανωμένοι εγκληματίες. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ειδοποίηση 2 ώρες πριν ότι συρρέουν μηχανάκια με οπλοφόρους και δεν κινήθηκε προληπτικά όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις.

  Επίσης, μου κάνει εντύπωση το ότι βιάζονται να συσχετίσουν τα χουλιγκάνια με τους κουκουλοφόρους (άλλωστε κάτω από την κουκούλα κανείς δεν ξέρει τι υπάρχει) ενώ παράλληλα ελάχιστοι μιλούν για τους χρυσαυγίτες που είδαμε και στο ματς με την εθνική.

  Αγαπημένη φράση: το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο

 10. @null:
  Αυτό το “εντός και εκτός γηπέδου” δε με καλύπτει. Και το σπίτι μου είναι εκτός γηπέδου. Αν μπουν εδώ μέσα χουλιγκάνοι και μαχαιρωθούνε φταίνε οι ΠΑΕ;

  Ρε συ Null μη λαϊκίζεις. Φαίνεται δεν έχεις άποψη για το τι συμβαίνει σε αγώνες υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. στο ματς Ολυμπιακού – Γαλατά Σεράι η ΕΛ.ΑΣ έκανε έλεγχο εισητηρίων στα 2 χιλιόμετρα πριν το γήπεδο) και πως δουλεύει η Αστυνομία όταν θέλει.

  Στο κάτω-κάτω η Αστυνομία οφείλει να σε προστατεύει “εκτός γηπέδου” έτσι κι αλλιώς. Αυτή είναι η δουλειά της.

 11. Συμφωνώ με το κείμενο αλλά πάντα μια ερώτηση με τριγυρνά. Γιατί πρέπει η Αστυνομία να μπαίνει ανάμεσα, σε έναν ιδιωτικό χώρο (όπως το γήπεδο) και να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά? Πρέπει οι ίδιες οι διοικήσεις των γηπέδων (και των ομάδων) να βρουν τρόπο να προστατέψουν το χώρο που έχουν δημιουργήσει (ή δανειστεί από το κράτος). Για μένα η λύση είναι η αυτορύθμιση. Αφήστε τους αστυνομικούς να τριγυρνάν στις γειτονιές για να μην μας ριμάζουν τα κλεφτρόνια και λύστε επιτέλους το θέμα εσωτερικά. Ναι στους σεκιουριτάδες, τις κάμερες και τα προσωπικά εισητήρια εντός γηπέδων. Η αστυνομία ανήκει στην ασφάλειά μας και δεν είναι αντικείμενο εκτόνωσης για 200 ανεγκέφαλους.

 12. @Simos:
  Αυτό το ερώτημα μπορεί να στο απαντήσει μόνο ο νομοθέτης, ή κάποιος νομικός. Όπως λέει και chstath που έχει την ίδια απορία με εσένα, για όσο ισχύει ο νόμος περιμένω να εφαρμόζεται κιόλας.

  Υποτίθεται πως η Αστυνομία υπάρχει για να μας προστατεύει, όλους. Ακόμα και τους 200 ανεγκέφαλους από τους εαυτούς τους. Εκτός κι αν συμφωνήσουμε πως αυτοί δεν έχουν δικαίωμα προστασίας.

  Γιατί αν συμφωνήσουμε κάτι τέτοιο, τότε κακώς διαμαρτυρόμαστε γιατί τους αφήσανε να χτυπηθούν. Θα έπρεπε να διευκολύνουμε τα rendez-vous τους για να τελειώνουμε πιο γρήγορα.

 13. @adamo:
  “Όπως μπορείς να καταλάβεις η αστυνομία πουλάει το μονοπώλειό της στις συγκεκριμένες εταιρίες (και σωματεία) γι’αυτό και αμοίβεται επιπρόσθετα για αυτό.

  Μέσω της παρακράτησης του 10% τα σωματεία αγοράζουν υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται, ανεξάρτητα από τις δικές τους ευθύνες.”

  Δε νομίζω ότι τα σωματεία αγοράζουν τίποτα. Ο νόμος υποχρεώνει την αστυνομία να φυλάει τις ιδιωτικές τους εκδηλώσεις (σα να κάνω εγώ πάρτυ και να έχω απαίτηση να έρθει η αστυνομία να φυλάει τους καλεσμένους μου) και ως αποζημίωση δίνει αυτό το 10%. Μη μπερδεύουμε την αγορά υπηρεσιών με την αγγαρεία που αποζημιώνεται. Οι αστυφύλακες (δεν ξέρω για ματ κλπ) που πάνε στα γήπεδα συνήθως έρχονται από άλλες υπηρεσίες και συνήθως τους έχουν κόψει το ρεπώ την ημέρα του γηπέδου. Γι’ αυτό αποζημιώνονται (με το αστρονομικό ποσό των 45 ευρώ). Επομένως δεν αγοράζει κανείς τίποτα. Για αποζημίωση πρόκειται.

 14. @chstath:
  Ο νόμος υποχρεώνει την αστυνομία να φυλάει τις ιδιωτικές τους εκδηλώσεις

  Άρα έχουμε ένα αναγκαστικό μονοπώλειο. Όπου ο ένας πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλει το 10% και ο άλλος να παρέχει resources (που θα μπορούσε να διαθέσει αλλού).

  Για αποζημίωση πρόκειται.

  Εάν μιλάμε για το “αστρονομικό ποσό” που εισπράττει το όργανο, φυσικά και μιλάμε για αποζημίωση. Το πρόβλημα δεν είναι όμως με το όργανο. Την αποζημίωση του οργάνου θα έπρεπε να την καταβάλλει η Αστυνομία ως εργοδότης έτσι κι αλλιώς. Τώρα όμως επιλλέγεται να την εισπράττει πρόσθετα και να τη διαχειρίζεται σε ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο και την καταβάλλει στο όργανο.

  Ο σύλλογος ξέρει πως το 10% το δίνει (υποχρεωτικά) για τη φύλαξη της εκδήλωσης- χωρίς επιλογή για την παρεχόμενη υπηρεσία. Αυτό βλέπει. Αυτό βλέπω κι εγώ ως κάτοχος εισητηρίου.

 15. Να προσθέσω και κάτι που δεν ήξερα και το έμαθα πριν λίγο (από “έγκυρη πηγή”, ξέρεις εσύ). Με σιγουριά 99% (θα το τσεκάρουμε σε λίγες μέρες) ο νόμος για το 10% δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ! Αν είναι όντως έτσι, οι ΠΑΕ απαιτούν μια υπηρεσία για την οποία θα έπρεπε να πληρώσουν σύμφωνα με το νόμο, αλλά δεν το κάνουν.

 16. πρέπει να παρατηρήσω ότι δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικό είπα από αυτό στο οποίο μου απάντησες.

 17. @chstath:
  Σήμερα άκουσα στην ΕΡΑ Σπορ το ίδιο, ότι δηλαδή οι αστυνομικοί αποζημιώνονταν από φέτος και όχι από το 2000. Θυμάμαι καλά όμως πως σε γνώση μου αυτή η νομοθεσία έχει έρθει πάνω από χρόνο, πάλι στα πλαίσια μιας συζήτησης “γιατί πρέπει ο Ελληνικός λαός να πληρώνει την Αστυνομία να φυλάει τα γήπεδα”.

  Θα ψάξω τις ΥΑ για να σου πω, γιατί υπάρχει και η σοβαρή πιθανότητα να γινόνταν οι κρατήσεις και να μην αποδίδονταν στο προσωπικό.

 18. Παίζει και αυτό που λες, γιατί η ίδια “έγκυρη πηγή” με διόρθωσε: Δεν υπάρχει πρόσθετη αμοιβή για το γήπεδο (τα 45 ευρώ που είπα είναι για νυχτερινά, αργίες κλπ). Το γήπεδο πληρώνεται απλά σαν μια εργάσιμη ημέρα. Αν λοιπόν όντως κάποιες ΠΑΕ πληρώνουν το 10%, το σίγουρο είναι ότι τα λεφτά δεν πάνε εκεί που προορίζονταν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s