coremail

Important disclaimer: I am not a lawyer (but I play one on TV)0

Ομολογώ πως είχα να γελάσω (πικρά) τόσο, από τότε που διάβασα το coremail1. Για το monitor πρωτοάκουσα από τον φίλο UniqueFish. Αυτός εν μέσω κάτι μπυρών με έκανε να ξεκινήσω το blog μου και μου είπε να “γραφτώ” στο monitor. Δεν τον άκουσα2.

Διαβάζοντας όμως την ανταλλαγή emails ανάμεσα στον vrypan και στην Mirandolina και έχοντας στο μυαλό μου και κάποια πράγματα που διάβαζα όταν είχαν προκύψει οι “υποθέσεις” Mindblog vs GGL και blogme.gr σκέφτηκα να δοκιμάσω τις σκέψεις μου επί ιστολογίου3:

Στο Σύνταγμα λοιπόν διαβάζουμε:

‘Αρθρο 5A – (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

Μπορεί εύκολα λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί πως το monitor διευκολύνει την πρόσβαση στην ΚτΠ σαν RSS aggregator. Να σημειώσω εδώ πως τα περί Τύπου στο Σύνταγμα θεμελιώνονται στο Άρθρο 14. Ας δούμε όμως το επόμενο άρθρο:

‘Αρθρο 15 – (Κινηματογράφος, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση)

1. Oι προστατευτικές για τον τύπο διατάξεις του προηγούμενου άρθρου δεν εφαρμόζονται στον κινηματογράφο, τη φωνογραφία, τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο μετάδοσης λόγου ή παράστασης.

Διαβάζοντάς το λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί κανείς άραγε πως τα blogs (αλλά ακόμα και τα posts σε forums και στο USENET) δεν είναι Τύπος; Γιατί η Mirandolina γράφει στην ανταλλαγή emails με τον vrypan:

“Αντίθετα, θα έπρεπε να το θεωρείς δεδομένο. Απ’ ό,τι θα έπρεπε να ξέρεις οι δημοσιογράφοι ζούνε από την ελεγχόμενη δημοσίευση της δουλειάς τους, με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι αφορούν τόσο στο οικονομικό κομμάτι (το οποίο δεν με ενδιαφέρει εδώ, αφού αφιλοκερδώς γράφω το ιστολόγιο) όσο και στο που και πως δημοσιεύονται τα κειμενά τους.”

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς, είναι πως το monitor (όπως κάθε agreggator) δεν αμφισβητεί την πνευματική ιδιοκτησία κανενός4, πως ένα ιστολόγιο δεν είναι “Τύπος” και πως τα των δημοσιογράφων θέματα ορίζονται στο Άρθρο 14 (και όχι το 15):

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Αν υπάρχει λοιπόν κάποιο ερώτημα που μπορεί να είναι βάσιμο, αυτό είναι εάν το monitor ως μέσο διάδοσης της πληροφορίας (Άρθρο 5Α) μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς μετάδοσης από τον δημιουργό της πρωτογενούς πληροφορίας. Η δικιά μου γνώμη μετά από ανάγνωση και του Προεδρικού Διατάγματος 131 (ΦΕΚ Α´ 116/16.05.2003) είναι πως όχι. Εάν κάποιος δεν θέλει να έχει blog με RSS feeds επιλέγει πάροχο υπηρεσίας που δεν παρέχει RSS feeds (ή φτιάχνει / χρηματοδοτεί αντίστοιχο software5).

#include <std/disclaimer.h>

Υ.Γ. #1: Τέτοια περιστατικά επαναφέρουν στην επικαιρότητα έναν παλαιό ορισμό του Internet.

Υ.Γ. #2: Μια ενδιαφέρουσα έρευνα στη νομοθεσία για το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας από τον thatha.

[0] – Ευχαρίστως όμως θα δεχτώ τις διορθώσεις άλλων ειδικότερων από εμένα.
[1] – Το coremail είναι σε μορφή shar.
[2] – Η 10ετής εμπειρία μου σαν IRC administrator στο GRIRCNet (και δύο μίνι “σχίσματα”) με έχει κάνει αρκετά επιφυλακτικό στη συμμετοχή σε online κοινότητες.
[3] – Και όχι επί χάρτου, έχει σημασία.
[4] – Ή μάλλον την αμφισβητεί όσο το Google Earth αμφισβητεί την ιδιοκτησία του σπιτιού μου, επειδή έχει αεροφωτογραφίες του.
[5] – Άλλωστε κάποιος που ισχυρίζεται πως μπορεί να δώσει SQL query 10 λεπτά αφού δει ένα DB schema και το συνοδευτικό πηγαίο κώδικα μιας εφαρμογής που δεν έχει μελετήσει ποτέ, σίγουρα έχει αυτή την ικανότητα.

13 thoughts on “coremail

 1. Δεν θέλω να ασχοληθώ με την ουσία της διένεξης, με το ποιός έχει δίκιο, ο Παναγιώτης ή η Μιραντολίνα που σύμφωνα με τον Vrypan είναι η πέτρα του σκανδάλου. Και δεν θέλω όχι γιατί δειλιάζω να πω την γνώμη μου, αλλά γιατί δεν θέλω να ξανακάνω το ίδιο λάθος και να πάρω θέση χωρίς να έχω τις απαραίτητες πληροφορίες και τεχνικές γνώσεις, που δεν τις έχω.

  Θέλω όμως να σού πω, Παναγιώτη, ότι ακόμα κι αν έχεις τα χίλια δίκια του κόσμου, νομίζω πως δεν έχεις το ηθικό δικαίωμα να κλείσεις το monitor, τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιον ΣΟΒΑΡΟ λόγο. Γιατί το monitor, με την συμμετοχή και με την στήριξη όλων ημών των 2000 περίπου, έγινε το αδιαμφισβήτητο επίκεντρο του ελληνικού blogging. Δεν είναι δηλαδή πιά ένα παιχνιδάκι σου, που το ανοίγεις και το κλείνεις όποτε κάποιος σε εκνευρίζει, δίκαια ή άδικα.

  Από την άλλη, είναι παράλογο το να καταστρέφεις κάτι που χτίστηκε σιγά σιγά και που δίκαια κέρδισε το στάτους της αυθεντίας, σαν το συνώνυμο του ελληνόφωνου blogging,

  Θέλω να πω ότι θεωρώ απαράδεκτες τις ειρωνίες της Μιραντολίνας για “Δερβέναγες του ελληνόφωνου ίντερνετ” και περί του ότι “αν άνοιγες την πόρτα της εξόδου από το monitor θα έμεναν τρεις κι ο κούκος”. Πέρα όμως από την προοπτική της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του θέματος, που είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα είχε πολλά να σού αποφέρει, αν όχι σήμερα, σιγουρα αύριο, θα έβγαζες πολλά λεφτά από το monitor, και θα σού άξιζε απόλυτα, και γιατί όχι, υπάρχει νομίζω και μια ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλους εμάς.

  Μια θρακιώτικη παροιμία λέει ‘θύμωσε ο τσομπάνης κι έκοψε το πράμα του’… εσύ θύμωσες κι έκοψες ολονών μας το πράμα μαζί. Κυρίως όμως το δικό σου.

  Αν επιμείνεις να το κλείσεις, σίγουρα σε λίγο κάπου θα ξεφυτρώσει ένα νέο monitor. Ίσως ήδη να έχει γίνει αυτό! Το μοναστήρι να’ ναι καλά, και το μοναστήρι είναι ο Blogger.com και το WordPress, και ΟΧΙ το monitor. Και τότε όλοι εμείς που τώρα θλιβόμαστε γιατί έκλεισε το στέκι μας, θα πούμε “Το Monitor πέθανε, ζήτω το νέο Monitor!” Έτσι είναι η ζωή. Δεν της αρέσουν τα αδιέξοδα. Συνεχίζεται.

  Ελπίζω να κατάλαβες ότι όλα αυτά τα λέω τελείως φιλικά, και με συναίσθηση της υποχρέωσης που έχω και εγώ προσωπικά απέναντί σου σαν δημιουργό του στεκιού μου τόσον καιρό. Αλλά επίσης πρέπει να καταλάβεις ότι η κίνησή σου ήταν τελείως άτοπη, και να κάνεις πίσω όσο είναι καιρός. Σε κάθε περίπτωση, να είσαι καλά.

 2. Άσχετος ων έχω (παρα/κατά-ποιός ξέρει; )νοήσει ότι διάφορα ζητήματα εξόδου, παραμονής αναστολής εμφάνισης από μπλογκοσυγκεντρωσάρια είναι θέματα link-blog (ή κάτι παρεμφερές), ή buzz (ή κάτι παρεμφερές)
  ΟΚ εάν έχω καταλάβει καλά metablogging είναι να μπλογκάρεις αναλύοντας την ίδια την έννοια του μπλογκ ή τα μπλογκ των άλλων
  link-blog και buzz , όμως τί είναι;

 3. Ντροπάλέ, άστο είναι μεγάλη και πονεμένη ιστορία (και πιθανότατα παρελθόν…)

  Για το θέμα το σημερινό. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η Μιραντολίνα να έχει δίκιο ή άδικο.

  Αν έχει δίκιο, ας την σβήσει ο Παναγιώτης και ας τελειώσει το θέμα. Αν χρειάζεται δέκα λεπτά, ας τα διαθέσει, αντί να κλείσει το μόνιτορ!

  Αν έχει άδικο, τότε, πολύ απλά, έχει δίκιο ο Παναγιώτης, που όμως λέει ότι κλείνει το μόνιτορ λόγω αρχών. Αλλά “συνέπεια στις αρχές μου” δεν σημαίνει σε καμμιά περίπτωση άτακτη υποχώρηση. Σημαίνει ΚΡΑΤΩ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΙΣ – όποιες – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

  Και ποιές συνέπειες δηλαδή; Αν, επαναλαμβάνω, αν έχει δίκιο ο Παναγιώτης, σιγά μην τού έκανε μήνυση η Μιραντολίνα, θα γινόταν η ίδια ρεζίλι των σκυλιών!

 4. @Μαύρος Γάτος: Το monitor είναι ένα προσωπικό project και μπορεί να ανοίξει και να κλείσει όποτε θέλει. Στο χέρι μας είναι να φτιάξουμε άλλα 10 monitor like services και να επικρατήσει το καλύτερο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουν τα άλλα).

 5. Εκπλήσσομαι και θλίβομαι διαβάζοντας αυτά τα
  πρωτόγνωρα… φληναφήματα της Λαμπρινής Θωμά,
  όπως π.χ.
  1) “Δερβέναγες του ελληνόφωνου ίντερνετ”

  Ουά χα χαα!… Είπε η γαϊδούρα τον πετεινό κεφάλα!!!
  Διότι:
  – Μοναδικός ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ του Ελληνόφωνου Ιντερνέτ, ήτανε
  (μια φορά κι έναν καιρό -1996) η ΙΔΙΑ Η ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΘΩΜΑ,
  μαζί με την “κλίκα” της, στη λίστα “Hellas”. Δηλαδή…
  έτσι ΝΟΜΙΖΕ ότι ήτανε, αυτή και τα φιλαράκια της.
  Ομως… έλα μου που η εποχή εκείνη πέρασε, και η
  πορτοκαλιά γέννησε κι άλλα πορτοκαλάκια… Προφανώς,
  επειδή το κυρίαρχο κρυφό συναίσθημα κάθε κατινισμού είναι 100% η ζήλεια και ο φθόνος, ΕΣΚΑΣΕ και βρήκε
  τρόπο να σαμποτάρει τον (πασιφανώς) ΠΙΟ επιτυχημένο
  από εκείνη (την “επαγγελματία δημοσιογράφο” Παναγιώτη!

  (Παναγιώτη, ΜΗ ΜΑΣΑΣ!)

  2) Δεύτερο πρωτάκουστο και απαράδεκτο που διάβασα εδώ
  πέρα είναι η αηδιαστικά χαμερπής… κακία αυτής
  της “κυρίας”, ότι “αν άνοιγες την πόρτα της εξόδου από το monitor θα έμεναν τρεις κι ο κούκος”!!! ΠΩΣ???

  Κυρά μου, πρώτα-πρώτα εσένα ΔΕΝ σου πέφτει λόγος! Ασε
  νάμαστε ΚΑΙ λίγοι ΚΑΙ καλοί. ΤΙΜΗ σου κάνανε που σε
  βάλανε σε αυτό το ποιοτικό κλαμπ εκλεκτών!…..

  Ε, Αν μείνατε τρείς, εγώ λέω να το παίξω… κούκος!
  Και ως κούκος, προτρέπω τον Παναγιώτη να ξαναφέρει
  την άνοιξη (monitor).
  (ΑΜΑΝ ψυχραιμία, ΤΙ καλό παιδί που είναι αυτός ο Παναγιώτης!!…)

  Με τις ευλογίες μου
  Ενας απλός καθημερινός παρανοϊκός πολίτης
  Γιώργος Α. Στάθης
  http://www.omadeon.com
  http://www.soundclick.com/omadeom

 6. Και ένα τελευταίο, για τον ίδιο τον Παναγιώτη.

  ΑΣΤΗ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΥΝΗΣΗ. Ερχομαι ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ μάρτυρας
  στο δικαστήριο, παρά το πλευρόν σου. Υπάρχει ΠΛΗΘΩΡΑ
  στοιχείων ότι η “κυρία” χρησιμοποιεί το “όπλο” των
  “νομικών απειλών” για να φιμώνει κόσμο και κοσμάκη.

  Δηλαδή… (κάποιος είπε)
  > Αν, επαναλαμβάνω, αν έχει δίκιο ο Παναγιώτης, σιγά
  > μην τού έκανε μήνυση η Μιραντολίνα, θα γινόταν η
  > ίδια ρεζίλι των σκυλιών!

  Οχι μόνο ρεζίλι, αλλά και πρωτοσέλιδο, ίσως!!!

  Μάθαμε όλοι δυστυχώς το μάθημα της “αμεροληψίας” και
  την τακτική του να “μην επεμβαίνουμε σε διενέξεις”.
  Εύχομαι ο Παναγιώτης να ΜΗΝ ακολουθήσει αυτά τα νέα
  ήθη, που περιορίζουν σοβαρά τις ελευθερίες έκφρασης.

  Ομως, από μία “δημοσιογράφο” περιμένει κανείς και…
  κάποια ηθικά στάνταρντ, που στη συγκεκριμμένη ειδική
  περίπτωση, η “κυρία” αυτή ΔΕΝ διαθέτει. Μπορώ δηλαδή
  να καταοδείξω σε δικαστήριο, με βάση παλαιά ΔΗΜΟΣΙΑ
  κείμενα στο Usenet, ότι η δημοσιογραφική της ηθική
  υπήρξε περίπου μηδενική σε περίπτωση ανθρώπου που
  υπέστη μεγάλες ηθικές και υλικές βλάβες στο ιντερνέτ, λόγω πολλαπλής και εξακολουθητικής συκοφάντησης (από
  την ίδια και από τους φίλους της). Χαρακτηριστικό
  παράδειγμα ηθικής παρεκτροπής εκ μέρους της ήταν η
  σιωπή και συνενοχή της όταν κάποιος έγραψε δημόσια
  για το λογισμικό που παρήγαγα τότε (το λεξικό
  “HyperLEX”) ότι “HyperLEX sucks”, και άλλα συναφή.
  Αν ήταν σωστή δημοσιογράφος έπρεπε να πεί “φτάνει,
  ως εδώ! ΔΕΝ μπορούμε να βρίζουμε ΚΑΙ επαγγελματικά
  τον αντίπαλό μας”. Ομως… μόνο επικροτούσε, τότε…
  και ενίοτε επιτίθετο ΚΑΙ αυτή.

  Εγώ δεν έχω πρόβλημα να φανώ “εμπαθής” ή (πλέον) και
  “παρανοϊκός”. Διότι το πρόβλημα που προξένησε τότε η
  κυρία ήταν ΠΟΛΥ μεγαλύτερο.
  Και ΔΕΝ έχω σκοπό να την αφήσω να επαναλαμβάνει τα
  ίδια και τα ίδια…

  Ενας απλός εμπαθής καθημερινός Ελλην πολίτης
  Γιώργος Α. Στάθης (ο αποκαλεσθείς από την κυρία αυτή
  “ασταθής”…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s