Home

Πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο γάλα τελικά; (Ααααργκ!!! #11)

2006/09/26

Αρχικά από τις 4 μέρες πήγε στις 5. Τώρα θέλουν να πάει στις 10:

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Παπαθανασίου απαντώντας στις αιτιάσεις για στήριξη των γαλακτοβιομηχανιών μέσω της πρότασης που έχει καταθέσει, είπε ότι σε όλες τις χώρες της Eυρωζώνης η διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος είναι μεγαλύτερη.

Μετά έχει άδικο ο Κύρτσος να γράφει:

Aυτό που μοιάζει με επιχειρηματική ήττα μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα, εξαιτίας της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος. Eάν τελικά η κυβέρνηση πάρει τη σχετική απόφαση, η ΦAΓE θα επιστρέψει αυτόματα στην αγορά του «φρέσκου» γάλακτος με πλεονέκτημα κόστους έναντι των ανταγωνιστών. Θα το εισάγει από το εξωτερικό σε καλύτερες τιμές και θα έχει απαλλαγεί από τη δύσκολη σχέση με τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς.

Εγώ προτείνω να κολλάνε ότι ετικέτα θέλουν πάνω για ημερομηνία λήξης και να το λένε φρέσκο. Γιατί το νόημα η λέξη το έχασε έτσι κι αλλιώς.

Advertisements

13 Responses to “Πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο γάλα τελικά; (Ααααργκ!!! #11)”


 1. Είχα διαβάσει κάποτε, ότι οποιοδήποτε γάλα μετά από λίγες ώρες δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί φρέσκο (προσοχή δεν σημαίνει, όμως ακατάλληλο προς χρήση) και ότι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι απλά κάτι το catchy και που ενδεχομένως προσθέτει και λίγα λεπτά παραπάνω στην τιμή, που πληρώνουμε οι καταναλωτές στο ράφι του καταστήματος.
  Δεν ξέρω, εάν σου έχει τύχει ποτέ να ανοίξεις το ψυγείο να βγάλεις γάλα, να πιείς, να μην δεις τίποτα περίεργο και μετά να συνειδητοποιήσεις ότι το ήπιες ενώ ήταν “ληγμένο”. Εμένα μου έχει τύχει αρκετές φορές.
  Βάσει αυτής της εμπειρίας, λοιπόν, ότάν ήμουν στην Αγγλία, πήγα μια φορά να πιω γάλα μετά την ημερομηνία λήξης. Δεν το ήπια γιατί έπεφτε στο ποτήρι “κομμένο”. Είχε δηλαδή χαλάσει.
  Ενδεχομένως, η επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης, να είναι οικονομική για τα νοικοκυριά, τα οποία θα χύνουν λιγότερο περισσευούμενο γάλα.


 2. Σημείωση: Στην Αγγλία ο χρόνος λήξης είναι μεγαλύτερος από την Ελλάδα.

 3. Don Says:

  Μετά την 5η-6η περίπου μέρα απο την ημερομηνία εμφιάλωσης, η γέυση και το άρωμα γίνονται λίγο πιο έντονες αμα παρατηρήσεις. Το γάλα φυσικά στην πραγματικότητα δεν χαλάει, ακόμα κι αν το πιείς σχεδόν μια βδομάδα μετά την εμφιάλωση δεν παθαίνεις τίποτα(εγώ τουλάχιστον). Στις 10 κάτι μέρες όμως, αρχίζει πια και κόβει. Αν το κάνουν 10 μέρες, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ασφαλείας στην ουσία, άσε που όπως σου είπα, η γεύση ήδη απο την 5η μέρα είναι διαφορετική σε αντιληπτό βαθμό.

 4. adamo Says:

  Έχω πιει ληγμένο γάλα και δεν έχω καταλάβει τη διαφορά (εσείς που γελάτε κρατηθείτε λίγο σοβαροί).

  Ενδεχομένως, η επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης, να είναι οικονομική για τα νοικοκυριά, τα οποία θα χύνουν λιγότερο περισσευούμενο γάλα.

  Δεν είμαι σίγουρος πως το πρόβλημα είναι τα νοικοκυριά που χύνουν το γάλα, όσο το ότι το γάλα ενώ είναι ακόμα καταναλώσιμο επιστρέφεται πίσω αν δε “φύγει” στις 5 μέρες.

  Ας το λένε γάλα μικρής διαρκείας τέλος πάντων. Το δούλεμα με το “φρέσκο” και τη φιλολογία για την τιμολόγησή του -και τα καλά για τον καταναλωτή- δεν αντέχω.

  Ναι η λέξη είναι catchy, γιατί δίνει άλλο νόημα στο προϊόν από αυτό που είναι.

 5. Andrew Says:

  Το φρέσκο γάλα είναι αυτό που μοιράζει παραδοσιακά ο γαλατάς!

 6. Andrew Says:

  Οοps! Πριν ολοκληρώση το ποστ πάτησα submit.

  Το γάλα σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης. Τώρα η αύξηση της διάρκειας του θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του μια και θα έχουμε εισαγωγές γάλακτος. Μακροπρόθεσμα θα σημαίνει ό,τι οι γαλακτοπαραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους. Αλλά θα ήγταν ενδιαφέρουσα η σύγκριση στην τιμή (παραγωγού) του γάλακτος στην Ολλανδία ή στην Ιταλία με αυτή του Ελληνα παραγωγού.

 7. Kostas P. Says:

  To τι είναι φρέσκο είναι καθαρά θέμα ορσιμού. Έχω την εντύπωση ότι η φράση: “Εγώ προτείνω να κολλάνε ότι ετικέτα θέλουν πάνω για ημερομηνία λήξης και να το λένε φρέσκο. Γιατί το νόημα η λέξη το έχασε έτσι κι αλλιώς.” προέκυψε γιατί για άλλη μια φορά ένα θέμα που έξω έχει λυθεί πολύ απλά χρόοοοοονια πριν, εδώ το κάναμε για άλλη μια φορά σήριαλ, με διαπλοκή, μίζες, καρτέλ κλπ.
  Στην Αγγλία το φρέσκο γάλα βαστάει 10 μέρες. Βέβαια λέει πάνω ότι αν το ανοίξεις πρέπει να το πιείς το πολύ σε 3 μέρες. Δεν ξέρω αν το ότι κρατάει παραπάνω είναι θέμα σύμβασης ή τρόπου παστερίωσης. Συγκεκριμένα π.χ. στην Αγγλία το γάλα είναι πολύ πιο αραιωμένο απ’ ότι είναι εδώ (σα νερό ένα πράγμα…).
  Εγώ προσωπικά, όπως έλεγε και ο Γιαννούτσος το πρωί, θα σταματήσω να παίρνω φρέσκο (ή “φρέσκο) και θα το γυρίσω στο υψηλής παστερίωσης και συγκεκριμένα στο LaDorna (εισαγόμενο βιολογικό) για να ξέρω τουλάχιστον τι πίνω.

 8. nadro Says:

  Αν δε κάνω λάθος η μέθοδος παστερίωσης είναι η ίδια και θα μπορούσε και το δικό μας 5 ημερών να είναι 10 χωρίς άλλες διαδικασίες. Και υποτίθεται ότι δε το κάνουν 10 μέρες γιατί έτσι θα ευννοηθούν οι εισαγωγές και θα χάσουν μερίδιο αγοράς οι ελληνικές εταιρίες.

  Αν θέλεις φρέσκο και ξοδεύεις όσο για ένα εισαγόμενο βιολογικό μπορείς να δοκιμάσεις το “ολόφρεσκο μίας ημέρας” (ναι έτσι κατηγοριοποιείται) της Αμερικάνικης γεωργικής σχολής Θεσ/νίκης που υπάρχει στα ΑΒ. Είναι σε γυάλινο μπουκάλι με ένα χαλαρό αλουμινόχαρτο για πώμα. Είναι εξαιρετικά πιο νόστιμο από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει (λόγω και του ότι δεν είναι καθόλου αποβουτυρωμένο ή κάτι τετοιο). Δεν είναι νέα μόδα, κυκλοφορεί πολλά χρόνια (>15) αλλά για ευνόητους λόγους όχι ευρέως.

 9. Kostas P. Says:

  Ναι όντως αυτό της γεωργικής σχολής είναι πολύ νόστιμο και αν είμαστε 20 χρόνια πίσω θα το έπερνα με κλειστά μάτια. Σήμερα όμως θεωρώ ότι καταπατάει κατάφωρα κάθε καταναλωτικό δικαίωμα και κεκτημένο αφού ούτε ετικέτα έχει (κ’ αυτή που μερικές φορές -αν δεν έχει φύγει δηλαδή- έχει είναι πράσινη, δυσανάγνωστη και κατ’ εμέ παραπλανητική γιατί το πράσινο είθηστε να είναι το ημιαποβουτυρωμένο) ούτε τους σωστούς χαρακτηρισμούς (φρέσκο, πλήρες, παστεριωμένο, κλπ.) ούτε τίποτα (ημερομηνία λήξης έχει;;;;). Επίσης το χαλαρό αλουμινόχαρτο, προβληματίζει ΠΑΡΑ πολύ τη στιγμή που οι άλλοι κάθε 2-3 χρόνια βγάζουν νέα πατέντα. Εκτός αυτού έχει το πρόβλημα του ότι ΣΤΑΖΕΙ εξαρχής, σου βγαίνει η πίστη να το ανοίξεις και μετά θες άλλο αλουμινόχαρτο να το κλείσεις. Too much of a hassle και μεγάλα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι υγιεινό κάτι που πρακτικά το αγοράζεις ανοιχτό από το ζούπερ.

  Επίσης επειδή ακριβώς έχει όλο του το βούτυρο δε λέει από άποψη θερμίδων, χοληστερίνης κλπ κλπ.

 10. Kostas P. Says:

  Πάντως κάπου διάβασα ότι τελικά η μέθοδος παστερίωσης είναι λίγο διαφορετική και θα χρειαστούν μικρο-μετατροπές στις βιομηχανίες. Πράγμα άλλωστε λογικό, αφού διαφορετικά τι θα με εμπόδιζε το γάλα που πήρα σήμερα να το πίνω άφοβα και 10 μέρες μετά…

 11. Unique Fish Says:

  Σωστά τα λέει ο Κύρτσος με τις φιλελεύθερες ιδέες του και τον επαναστατίζοντα λόγο του.

  Για τον ορισμό “φρέσκο γάλα” εγώ ακολουθώ τον παρακάτω αλγόριθμο:

  0. Αν δεν έχει λήξει* είναι φρέσκο! (το βήμα αυτό υπάρχει για βελτιστοποίηση του χρόνου εκτέλεσης του αλγορίθμου)
  1. Αν έληξε από 3 βδομάδες και πάνω πετιέται – αλλιώς αγνοώ την ημ/νια λήξης και προχωρώ στα 2 και 3.
  2. Μυρίζω (αν ξινίζει δεν είναι φρέσκο και πετιέται)
  3. Αναλόγως αμφιβολίας και πείνας** ένα απ’ τα παρακάτω:
  3α: Το δοκιμάζω (αν είναι έστω και λίγο ξινό το πετάω) ή
  3β: Βράζω λίγο σ’ ένα μπρικάκι (αν είναι χαλασμένο φαίνεται κατ’ ευθείαν και πετιέται)
  4. Αν περάσει 0->1 -> 2 -> 3 τότε φρέσκο.

  * Αδύνατο σημείο του αλγορίθμου το βήμα 0. Μου έτυχε χαλασμένο γάλα που δεν έχει λήξει.
  ** Το 2ο αδύνατο σημείο του αλγορίθμου. Κανονικά έπρεπε να εκτελώ μόνο το 3β.

 12. teo Says:

  [ adamo: minor edits for readability – το σχόλιο ήταν μία παράγραφος με ελάχιστα σημεία στίξης. ]

  Χαιρετω με αφορμη τα σχολια σας περι του θεματος ποσο φρεσκο ειναι το φρεσκο γαλα. Σαν τεχνολογος τροφιμων στο ΑΤΕΙ Καρδιτσας θα προσπαθησω να μιλησω οσο ποιο συντομα και περιληπτικα περι του θεματος.

  Η λεξη φρεσκο αποσκοπει απο το ποσο γρηγορα μπορει ενα τροφιμο να καταναλωθει με την λιγοτερο επεξεργασια του στον καταναλωτη. Δηλαδη το ποσο γρηγορα μπορει να περασει απο τον αγρο στο πιατο μας, κατι το οποιο πολλες εταιριες προσπαθουν πλεον να επιτυχουν και το οποιο θα εχει πολλες θετικες προοπτικες οσον αφορα ολων αυτων των συντηρητικων τα οποια θα ελαττωθουν σε μεγαλο βαθμο καθως και αλλων ουσιων που προστιθενται για να επιτυχουν επιμηκυνση του προιοντος.

  Συμφωνα με τους αρμοδιους φορεις (ΕΦΕΤ, κωδικας τροφιμων και ποτων, FAO, κτλ.) το γαλα θα πρεπει να καταναλωνεται εντος 4-5 ημερων απο την ημερομηνια συσκευασιας το οποιο θα πρεπει να διατηρειται σε μικροτερο απο 5 βαθμους κελσιου, το οποιο θα πρεπει απο το αρμεγμα του ζωου μεχρι την καταναλωση του προιοντος να παραμεινει σε αυτη την θερμοκρασια. Πρωτα ομως θα πρεπει να εχει περασει καποια σταδια επεξεργασιας οπως ομογενοποιηση και παστεριωση (δηλαδη στους 63 βαθμους κελσιου για 30 λεπτα ή στους 72 για 15 λεπτα) που αφορα το φρεσκο γαλα. Αναφερω παστεριωση λογω οτι θα εχουν μειωθει οι παθογονοι μικροοργανισμοι σε σημαντικο βαθμο αλλα οχι τοσο οσο στην υψηλη παστεριωση αλλα αυτο εχει και το αντικτιπο οτι χανονται καποια απο τα οργανοληπτικα χαρακτηριστικα και το κυριοτερο τα θρεπτικα συστατικα μειωνονται . Υπαρχουν και αλλες μορφες παστεριωσης οπως η υψηλη παστεριωση που αναφερθηκε που χρησιμοποιειτε σε γαλα μακρας διαρκειας τα οποια ειναι για 10 μερες. Ομοιως και τα σακχαρουχα γαλατα οπως ειναι τα milko κτλ. Για να βαλω και μια τελεια το γαλα τις αλλοιωσεις που υποκειται μετα το περας τον 5 ημερων αν και αυτο δεν ισχυει το γαλα αν παραμεινει κλειστο μπορει να καταναλωθει και σε περισσοτερες μερες αν ανοιχτει θα αρχισει να μυριζει οπως αναφερθηκε και θα εχει ξινη γευση αυτο δεν σημαινει και παλι οτι εχει χαλασει. Οπως ξερουμε υπαρχουν και τα ξινογαλα. Το γαλα εχει χαλασει οταν εχει οσμη ψαριλας και γευση πικριλας. Το ολο θεμα ειναι οι πρωτεινες του γαλακτος οι οποιες επηρεαζονται κατευθειαν καθως βεβαια και αλλα συστατικα του.

  Βλεπω πως αναφερθηκατε σε καποιο γαλα το οποιο το εχω δοκιμασει και οντως ειναι πολυ ωραιο καλο βεβαια αλλα γνωμη μου να προτιματε γυαλινα μπουκαλια και να αποφευγετε τα πλαστικα και τα πωματα να μην ειναι μεβρανες λογω το οτι μπορει να επιμολυνονται πιο ευκολα και μετα δεν υπαρχει ευκολος τροπος κλεισιματος με συνεπεια να γινεται γρηγορη αλλοιωση του προιοντος.

  Πολυ καλο γαλα αν και δεν ειμαι πολυ φιλος της εταιρειας ειναι οι μικρες οικογενειακες φαρμες τις Δελτα, οσο για την μαρκα la dorna δεν ξερουμε και ιδιαιτερα το ποσο καλο ειναι. Εγω τουλαχιστον ειμαι επιφιλακτικος και ας θεωρειται βιολογικο λογω προελευσης δεν μου γεμιζει το ματι ….

 13. Kostas P. Says:

  Το μικρές οικογενειακές φάρμες της Δέλτα το λέω επιτυχημένο marketing: βάζεις το ίδιο προϊόν σε άλλη συσκευασία με άλλο όνομα και το πουλάς 20% ακριβότερα. Ο κόσμος τσιμπάει και αγοράζει.
  Κατά τα άλλα Αγρόκτημα Λιβαδερού (Κοζάνης) FTW. Μακράν ότι καλύτερο υπάρχει.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: