Metcalfe’s Law

Μερικοί φαίνεται πως μπορεί να ισχυριστούν οτιδήποτε (ακόμα και εφαρμογή ενός “νόμου” σε λάθος πεδίο) για να καταφέρουν μια ηχηρή δημοσίευση. Τι γίνεται όμως όταν ο πατέρας του “νόμου” ζει και απαντά σε μεγάλα κέφια;

Πράγματι “Metcalfe’s Law is wrong” για το πεδίο εφαρμογής όπως το ορίζουν στη δημοσίευσή τους, αλλά σίγουρα όχι στο πεδίο εφαρμογής για το οποίο τοv εξέφρασε ο Metcalfe. Από σύμπτωση διάβαζα χτες το IEEE/Spectrum στο λεωφορείο και κοίταζα το συγκεκριμένο άρθρο, συζητώντας το με ένα συνάδελφο στη δουλειά, αλλά δεν περίμενα τόσο γρήγορα να δω την απάντηση του Metcalfe1. Κυρίως γιατί με το φίλο μου είχαμε σκεφτεί ορισμένα overlay netwroks στα οποία ισχύει ο νόμος / κανόνας ακόμα.

Ακόμα κι έτσι όμως, το κομάτι του άρθρου με τίτλο “Probe further” οδηγεί σε ορισμένους άλλους εντυπωσιακούς νόμους / κανόνες / θέσεις με πιο εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου το Long Tail και το νόμο του Wirth2 (software is slowing faster than hardware is accelerating).

[1]Που δεν είναι και τόσο γρήγορα τελικά αν σκεφτεί κανείς πως το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2006.
[2]Ο νόμος του Wirth έχει εκφραστεί εμπειρικά πλειστάκις στα ntua.* ως “η Visual Basic κάνει κακό στον προγραμματισμό” από τουλάχιστον 5 (then) frequent posters.

Advertisements

3 thoughts on “Metcalfe’s Law

 1. Ο νόμος σίγουρα ισχύει στα sensor networks όπου είμαστε ακόμα μακρυά από το critical mass. Και παρεμπιποτόντως ο Metcalfe το γνωρίζει αυτό και για αυτό το λόγο έφτιαξε την Ember.

  Επίσης ισχύει για πολλά άλλα “extreme networks” όπως υποθαλάσσια ακουστικά δίκτυα (ναι έχει ήδη αρχίσει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για αυτά), static multihop wireless (Roofnet κλπ), Interplanetary Internet και άλλα τέτοια.

  Α και αναρωτιέμαι ΠΟΣΟΙ τελικά υποστηρίζουν οτι εφήυραν το ιντερνΕ. Το UCLA λέει ότι εφήυρε το ιντερνΕ o Kleinrock και ο τότε φοιτητής του ο Postel. Και όντως η πρώτη σύνδεση μεταξύ 2 IMPs ήταν μεταξύ UCLA και SRI. Αλλά και ο Metcalfe το εφύηρε. Και γιατί όχι και ο Cerf (TCP)? Ο David Clark (end-to-end argument)?
  O Paul Baran που έγραψε το 1961 το πρώτο paper για packet-switched networks?

  Τελικά μάλλον δεν ορίζεται εύκολα ο “πατέρας του internet”. Ο ορισμός “πρωτοπόρος του internet” (internet pioneer) είναι μάλλον πιο καλός και σίγουρα πιο ακριβής.

 2. FWIW, το Internet είναι παιδί της RAND. Όποιος δεν μπορεί να το παραδεχτεί αυτό είναι είτε εγωίσταρος, είτε ανιστόρητος. Υπό αυτές τις συνθήκες, αν πρέπει να υπάρχει κάποιος πατέρας, αυτός ήταν ο Paul Baran. Παλιά είχα τυπώσει το αρχικό paper για το τι θα ξυπηρετούσε αυτό που σήμερα λέμε Internet, αλλά το έχω δώσει σε ένα φίλο και δεν το έχω πρόχειρο. Όταν το βρω, θα το ανεβάσω στο blog.

  Από την άλλη ο Jon Postel ήταν σίγουρα ο πιο σημαντικός άνθρωπος για το Internet, ο φωτισμένος δικτάτορας αν θέλεις. Αυτό φαίνεται τώρα μετά το θάνατό του που κυβερνήσεις και εταιρείες (ICANN) είναι τόσο αγκυλωμένες σε ένα power game, που με προϋπολογισμό εκατομμυρίων δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μισά από όσα κατάφερε εργαζόμενος στο ISI.

  Το UCLA μπορεί να είναι υπερήφανο για το RFC 1 από τον Steve Crocker

 3. Ε και για τον Postel, και για τον Kleinrock και για τον Cerf.

  Η ουσία είναι ότι το Internet δεν είναι πλυντήριο να το εφεύρει ένα μόνο άτομο και τέλος. Αποτελείται από διάφορα κομμάτια αλληλοεξαρτώμενα, που διαμορφώθηκαν σε διάστημα 2 δεκαετιών.

  Το paper του Baran ήταν mandatory reading σε ένα μάθημα οπότε το έχω στο γραφείο μου :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s