Κανονισμός ονοματοδοσίας στο [.GR]

(ή πως μερικές φορές μια καλή ιδέα μπορεί να είναι λάθος)

Μια και το ΤΕΕ λειτουργεί σαν καταχωρητής ονοματοδοσίας για το [.GR] υποβάλλαμε αίτηση για λογαριασμό πελάτη για το όνομα voip.gr. Η οποία απορρίφθηκε με το παρακάτω αιτιολογικό:

"Λέξη κλειδί στο διαδίκτυο – αρ. 8.1.γ του Κανονισμού."

Γράφει λοιπόν ο Κανονισμός [pdf document]:

"Άρθρο 8

Λόγοι Απόρριψης Αίτησης Εκχώρησης

1. Η ΕΕΤΤ απορρίπτει Αίτηση Εκχώρησης Ονόματος Χώρου με κατάλληξη .gr, στις εξής, περιοριστικά οριζόμενες περιπτώσεις, που αποτελούν απόλυτους λόγους απόρριψης:

:

γ. Αν το Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr συντίθεται από αλφαριθμητικά στοιχεία τα οποία συνθέτουν σημείο το οποίο αποτελεί λέξη κλειδί στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι λέξεις www, email."

Είμαι σίγουρος πως το πνεύμα του Κανονισμού προσπαθεί να προστατεύσει το χρήστη από κάποιες μορφές απάτης. Για παράδειγμα αν δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτού του veto, θα μπορούσε κάποιος να έχει το site http://www.gr/ και από εκεί να δίνει πληροφορίες π.χ. για διακοπές στην Τουρκία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να απορρίπτεται εξ'αρχής η εκχώρηση ονόματος επειδή είναι βασισμένο στο καινούριο internet keyword (γιατί έτσι μπορεί να δει κάποιος το γράμμα του Κανονισμού). Κανονικά θα έπρεπε η ΕΕΤΤ να εξετάζει λεπτομερέστερα το λόγο χρήσης του domain, να το εκχωρεί και να ελέγχει περιοδικά αν είναι σύμφωνος με τους -ειδικούς πλέον- όρους εκχώρησης.

Διαφορετικά -αν μιλάμε μόνο για το γράμμα του κανονισμού- δε μπορώ να καταλάβω γιατί το domain name dsl.gr καταχωρήθηκε κανονικά στις 2003/12/29 κάτι που με τον τότε ισχύοντα Κανονισμό (ΦΕΚ 1617 Β/31-12-2002) απαγορεύεται για τους ίδιους λόγους (Άρθρο 5.1.γ στον τότε Κανονισμό):

"…Ιδίως, δεν επιτρέπεται η εκχώρηση ονομάτων χώρου με κατάλληξη .gr που αποτελούν λέξεις κλειδιά στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι λέξεις www, email καθώς και κωδικοί Χωρών όπως αυτοί περιέχονται στη λίστα ISO-3166-1 του οργανισμού ISO. …"

Ακόμα και τα domains telnet.gr (δημιουργήθηκε στις 2004/8/20), smtp.gr (2005/12/9) και pop3.gr (2005/12/30) έχουν γίνει αποδεκτά -και μπράβο τους (και σωστά σύμφωνα με το πνεύμα των κανονισμών). Πείτε όμως, δεν είναι αυτά λέξεις κλειδιά; Δεν είναι το ίδιο "διάσημες" με το λεκτικό voip;

5 thoughts on “Κανονισμός ονοματοδοσίας στο [.GR]

 1. Είναι ψιλοσκάνδαλο πάντως. Όπως και γιατί το adsl.gr το έχει η HOL.

  Είναι πολλά τα λεφτά για το voip.gr Θα πουλήσει κανείς υπηρεσίες telnet;

 2. Όχι κανείς δε θα πουλήσει κάποιος υπηρεσίες telnet (εκτός κι αν στοχεύει στους τυφλούς), αλλά το κριτήριο εκχώρησης δε μπορεί να είναι το πιθανό οικονομικό αντάλλαγμα ενός domain. Ο Κανονισμός μιλάει για λέξεις κλειδιά και αντίστοιχα τον ερμηνεύω:
  1. Είτε αν δεχτούμε το πνεύμα του Κανονισμού όποιος πρόλαβε πρώτος θα το πάρει, είτε
  2. αν δεχτούμε το γράμμα του κανονισμού η ΕΕΤΤ έχει κάνει λάθος στις προηγούμενες καταχωρήσεις (α και άλλη μία: xDSL.gr -> 2005/6/3).

  Σημ: Το adsl.gr η HOL το έκανε register στις 2002/1/18 (δηλαδή πριν τον παλιό Κανονισμό).

 3. Γιώργο λογικά θα ‘χατε πάρει και σεις, ως καταχωρητές, το γνωστό mail για το domains.gr (ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕΤΤ). Η κατάσταση όντως είναι τραγική.

 4. Όχι δεν το έχουμε λάβει. Θα ήθελα να το διαβάσω όμως. Δεν έχω ούτε εγώ ούτε ο εργοδότης μου (ΤΕΕ) παράπονα από την ΕΕΤΤ. Έχουν απορριφθεί και άλλες αιτήσεις μας και μου φάνηκε λογικό. Απλά αυτή τη φορά δε μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να εφαρμοστεί το γράμμα του Κανονισμού (και όχι το πνεύμα όπως γινόταν μέχρι σήμερα).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s